Първи поглед към новия интерфейс в Windows 11

Първи поглед към новия интерфейс в Windows 11

От известно време знаем, че Microsoft подготвя наследник на Windows 10, който очакваме да бъде представен през следващата седмица. Докато чакаме премиерата ранна версия на платформата изтече онлайн, което ни осигурява представа как ще изглежда тя. Новият потребителски интерфейс и меню Start в тази ранна версия наподобяват доста на визията от Windows 10X, чиято разработка наскоро беше прекратена.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Визуално най-големите промени могат да се видят в полето за задачи, като иконите на приложенията са центрирани и са добавени нов бутон Start и съответното меню. Стартовото меню представлява доста опростена версия на функционалността в Windows 10 без Live Tiles. Включени са закачени приложения, скорошни файлове и опция за бързо изключване или рестартиране.

Има възможност за преместване на стартовото меню на познатото му място в лявата част на екрана. Наличен е избор за тъмен системен интерфейс и подравняване на иконите от полето със задачи, което дава визия наподобяваща доста на Windows 10. Microsoft използва заоблени ъгли на почти всички прозорци в интерфейса.

Видима е нова икона Widgets, която потвърждава слуховете, че компанията ще възроди познатите уиджет добавки. Windows 11 включва и нова опция за организиране на прозорците в различни позиции върху екрана, която е вградена в бутона за уголемяване на прозореца.

И тъй като в случая става въпрос за доста ранна версия на операционната система, очакваме в завършения ѝ вариант да видим редица по-значителни промени. Сред тях ще е и преработеният Windows Store. Повече изображения от интерфейса на Windows 11 можете да видите в The Verge.