Първите пълноформатни безогледални фотоапарати на Panasonic са SR1 и S1

Тази година Panasonic става на 100 години, а освен това компанията отбелязва и 10 години от дебюта на първия безогледален фотоапарат G1. Какъв по-добър повод за японците да анонсират и първите си пълноформатни безогледални фотоапарати, които ползват байонета L на Leica като част от обявеното днес партньорство между Panasonic, Sigma и Leica? Новата серия се казва Lumix S и в нея има два фотоапарата, които ще достигнат до пазара през следващата година – това са моделите S1 и S1R. Засега компанията не разкрива пълните характеристики на моделите и цената им – това е информация, която ще бъде споделена преди старта на продажбите.

Устройствата са с форма, която напомня на модела G9, и разчитат на разработен от Panasonic сензор – 47МР в SR1 и 24MР в S1. Моделите включват и нов процесор Venus, който им позволява да са първите пълноформатни фотоапарати, записващи 4K 60p/50p видео. Добавена е и познатата двойна система за оптична стабилизация, която комбинира стабилизацията в тялото и в обектива за снимане от ръка при намалена осветеност или с ползване на телефото оптика. Фотоапаратите включват система с контрастен автофокус с технологията Depth from Defocus, а според Panasonic се възползват и от система за deep learning с изкуствен интелект.

Сред другите особености са електронен визьор с висока резолюция, който според компанията се доближава до човешкото зрение, подвижен в 3 оси дисплей и два слота за XQD и SD карти. Моделите осигуряват подобрен захват и оптимално разположение на бутоните, а освен това са устойчиви на ниски температури и са изолирани срещу проникването на влага. Компанията позиционира S1R като предназначен за осигуряване на ултимативното качество на изображението, а S1 е насочен към потребителите, които освен снимки заснемат и много видео. Panasonic обещава до 2020 да пусне над 20 обектива за Lumix S, а сред първите, които ще излязат в рамките на година са 50 mm/F1.4, 24-105 mm и 70-200 mm.

В същото време японската компания ще продължи да развива и своята линия от Micro Four Thirds безогледални фотоапарати и обективи. Пример за това е новият обектив Leica DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm F1.7, който е първият широкоъгълен zoom обектив с постоянна бленда F1.7. Panasonic обяви и нови ъпдейти на софтуера за GH5, GH5S, G9 и GX9, които ще са налични през октомври. GH5 и GH5S получават подобрения в автофокуса и записа на видео, а за втория са налични още подобрена работа под специфично осветление и стабилност при извеждането на видео през HDMI. G9 и GX9 също получават подобрения при работа под специфично осветление, а за G9 има и подобрен автофокус.