Първият 5G смартфон Nokia струва 600 евро

HMD Global обеща да пусне достъпен 5G смартфон и успя да изпълни обещанието си с новия Nokia 8.3 5G. Смартфонът е позициониран в горния край на средния сегмент, а продажбите му ще започнат през лятото на цена от 599 евро за версията с 6GB/64GB памет и 649 евро за тази с 8GB/128GB.

Устройството ползва платформата Snapdragon 765G и включва 5G модем, който му позволява да поддържа повече мрежи от пето поколение от конкурентите, а това го превръща в истински глобален телефон. Смартфонът има 6.81" FHD+ 20:9 дисплей, който поддържа HDR съдържание и има отвор в единия ъгъл за 24МР селфи камера.

Рамката е от алуминий и е покрита с полимерен композитен материал, а дисплеят е покрит със стъкло Gorilla Glass. Задният панел е обработен по специален начин за създаване на ефект, който напомня на Северното сияние. Батерията е с капацитет 4500 mAh и поддържа бързо зареждане при 18 вата. Сред другите особености откриваме FM радио, страничен сензор за отпечатъци и запис на 360-градусов звук чрез технологията OZO audio.

Що се отнася до основната камера, тя включва 4 сензора и има оптика ZEISS. Главният сензор е с резолюция 64МР, а освен него има 12МР с ултраширокоъгълна оптика, 2МР за макроснимки и 2МР за боке ефекти. 12МР сензор е с големина на пикселите 2.8 микрометра, което го прави подходящ за снимане при намалена осветеност. Компанията акцентира върху възможностите за запис на видео като от екшън камера, а освен това има опция за 21:9 клипове с филмови ефекти от ZEISS.

Източник: HMD Global