Първият смартфон с 4K дисплей е част от серията Xperia Z5 на Sony

Първият смартфон с 4K дисплей е част от серията Xperia Z5 на Sony

След множество изтичания на информация е интернет вече имаме всички подробности за новата серия смартфони Xperia Z5, която Sony официално представи по време на изложението за потребителска електроника IFA в Берлин. В нея има три модела с различни диагонали на екрана, но всички те са обединени от обновен дизайн OmniBalance, добавката на малки сензори за отпечатъци върху страничната повърхност и подобрена камера която разчита на нов сензор с резолюция 23МР. Едно от новите устройства може да се похвали с това, че е първия смартфон в света с 4K дисплей.

Sony Xperia Z5 Premium, Z5 и Z5 Compact използват чипсет Qualcomm Snapdragon 810, имат до 32GB вградена памет, microSD слот и батерия за 2 дни на работа, но това е с активиране на специалния енергоспестяващ режим. В интерес на истината трите устройства предлагат различен капацитет на батерията – 3430mAh, 2900mAh и 2700mAh. Разлика има и при оперативната памет – Z5 Premium и Z5 имат 3GB, а Z5 Compact е снабден само с 2GB. Z5 и Z5 Compact ще се появят на пазара през октомври, а Z5 Premium ще се продава месец по-късно.

Моделите се различават и по отношение на дисплеите. Този на Z5 Premium със сигурност е най-впечатляващ с неговата резолюция от 3840 x 2160 пиксела при диагонал от 5,5”. Панелът осигурява изключително висока пикселна гъстота (806ppi), ярки цветове и висок контраст и определено е нещо, което трябва да се види на живо. Със сигурност въпросите дали смартфон има нужда от подобен екран са основателни, но не можем да отречем желанието на японците за иновации. При другите модели положението е по-традиционо – Z5 има 5.2” 1080p дисплей, а Z5 Compact залага на 4.6” с резолюция 720p.

Камерата също е получила специално внимание и вече използва най-новия сензор на компанията с резолюция 23МР. Засега че той ще е ексклузивен само за серията Xperia, но нищо чудно през следващата година да го видим във флагманските модели на много от клиентите на японците. Става дума за 1/2.3-инчов Exmor RS сензор, който е със задна подсветка и използва фокусиране чрез фазова детекция. Комбиниран е със 6-елементна 24mm оптика с бленда f/2.0. Според Sony камерата фокусира за 0,03 секунди и при нашата работа с телефона установихме, че наистина фокусирането става изключително бързо. Заради конструкцията на модула на камерата се осигурява и подобрена стабилизация при заснемане на видео. Добавена е и възможност за приближаване до 5 пъти без загуба в качеството, подобно на моделите в серията PureView на Nokia и Microsoft.

По отношение на дизайна промените са малки. Устройствата са отново водоустойчиви и имат открити USB портове, които са защитени срещу проникването на вода. Z5 Premium и  Z5 създават усещането за премиум продукт, а Z5 Compact следва традицията компактната серия на Sony да е малко по-дебела. Z5 Premium е снабден с по-заоблена странична рамка и ще се предлага и златен, черен и в хромиран вариант – всички с огледален заден панел. Z5 и Z5 Compact на свой ред имат матов заден панел с ефект на заскрежено стъкло. И в трите телефона характерният страничен бутон за включване е отстъпил място на малък сензор за пръстови отпечатъци, който работи както се очаква от него.

 • Еми да, не мога да ти се бъркам, харчи си парите за нещо, в което не виждаш полза. Познавам такива хора. Аз не правя така.
  muamamu1
 • Нека да излезе и пак ще си говорим. Ще видим дали ще видим разлика в картината или всичко е просто фирмен трик. 4к на 5,5 екран- малко ми се вижда безсмислено. И да дизайна им писна, поне на мен. Интерфейса им обаче е свеж, така, че трябва да се подържи в ръка.
  Holon
 • Ми Z5 е много добър избор ама ако идваш от по-нисък клас. Кат сега съм с Full HD за кво ми е отново такъв? Аз за тия пари и телевизор ше си зема ама тука говорим за телефони- сравнението ти е неуместно.М2- ката ми държи по 7-8 дни ма без да я пипам.Новите им модели са още по-добри и Premium може да кара по 2 дни умерена употреба, което е O.K. за мене.
  Gosheto08
 • Моят изкарва два-три дни и ако ми обясниш с какво ще ми помогне реално 4К, че да потроша пари като за един хубав лаптоп, ще се съглася с теб. Z5 ми се струва много по-добър избор.
  muamamu1
 • Да пада да пада, колко да пада - след 2 месеца ще е ясно. 2К да не издържа седмица с един заряд??? Та FULLHD трудно изкарва и денонощие.
  Gosheto08
 • На мен ми харесва :) но и 900 евро няма да дам. Сони доказаха че могат да пускат и недомислени и не работещи апарати за флагмани.За това вече никакво доверие.
  AntonV70
 • Хубаво е да следваш някаква дизайнерска линия, но и това писва. На някой изобщо харесва ли му ? А дисплея трябва да се види на живо за да се прецени дали го бива. Цифрите сами по себе си са нищо.
  LegolasElf
 • Ïðàâ Г±ГЁ, Г№ГҐ âèäèø ðàçëèêà Гў äèñïëåÿ, êîÿòî Г№ГҐ Г±ГҐ èçðàçÿâà Гў ГЇГ®-áúðçî ïàäàíå Г­Г  ïðîöåíòèòå Г­Г  áàòåðèÿ ãîðå âäÿñíî. Ñúùî ГІГ ГЄГ  Гў íà÷àëîòî ГёГҐ èìà ïðîáëåìè ГЁ Г±ГєГ± ñîôòóåðà, êîéòî Г­ГҐ ГҐ Г­Г ГЇГЁГ±Г Г­ çà 4ГЉ. Êîíêóðåíöèÿòà ãëåäà äà ïðåäëîæè ГЇГ®-äîñòúïíè òåëåôîíè Г± 80-90% îò ôóíêöèîíàëíîñòòà Г­Г  50% îò öåíàòà. Âïðî÷åì, ñðåùàò Г±ГҐ êîìåíòàðè çà çàãðÿâàíå Г­Г  òåëåôîíà ГЁ èçêëþ÷âàíå Г­Г  êàìåðàòà äîðè ГЁ ïðè ïðîñòî áðàóçâàíå ГЁГ§ camera UI-Г . Çàáàâíî ГҐ.
  muamamu1
 • Прав си, ще видиш разлика в дисплея, която ще се изразява в по-бързо падане на процентите на батерия горе вдясно. Също така в началото ше има проблеми и със софтуера, който не е написан за 4К. Конкуренцията гледа да предложи по-достъпни телефони с 80-90% от функционалността на 50% от цената. Впрочем, срещат се коментари за загряване на телефона и изключване на камерата дори и при просто браузване из camera UI-а. Забавно е.
  muamamu1
 • Кво не знаеш брат, първия в света 4К смартфон, Кво тряя да знаеш. Къде е конкуренцията - ами няма я тя още огъва ли огъва дисплеи за тийновете щот било фйешън, ех нямало смисъл от еджове и flex-ове, карай да сме модерни.Естествено, че ще има разлика м/у Full HD,2К и 4К (2х пиксели от 2К).
  Gosheto08
 • Надали ще се види разлика от 2к към 4к:| И с този процесор и на тази цена- не знам:(
  Holon
 • Sharp анонсираха дисплей, а не смартфон! :) Май не правиш разлика? Sony пусна готов телефон с 4К.
  qnkokostov21
 • Първият беше ОТНОВО на SHARP.....потърсете преди да пишете глупости...
  mathur
 • Според мен ще е около 1500 без договор, ще го видим, когато го пуснат. Z2 беше голяма крачка напред, спрямо предшественица си. Затова и го купих. Стерео говорители, 4К запис (е, само 4-5 минути, преди да се изключи от прегряване, но все пак си е екстра), по-добър дисплей. Сега с премиалния отново дърпат напред и после ще го копират в следващите си 3-4 топмодела.
  qnkokostov21
 • Ако искаш телефон до 5" дисплей с high характеристики и добра батерия ше си купиш Compact естествено, а не някой Mini модел с осакатен хардуер.Към днешна дата в този клас Compact-а е с конкуренция=0.Тези 800$ са нормални за 4К. Ако Apple можеха да направят такъв дисплей не се съмнявам,че щяха да искат много повече, точно обратното те ги купуват от Sharp,LG и къде ли не -т.е. Вложили са точно 0$ в ноу хау, но цената говори друго > въздух под налягане. Дори LG, Sony и SAMSUNG имат неизмеримо повече собствен чарколак от Apple което аз оценявам.Разбира се, че ще си дам парите за фирма, която създава, а не която купува готови компоненти.И сега защо въпреки това за Apple може 800$, а за другите са много. Страшна логика имаш. Само не ми обяснявай, че Apple е нещо повече от един Samsung примерно.Ползвай си ябълката със здраве, аз ябълки не харесвам.
  Gosheto08
 • Цената за Европа е ?800, в UK дори повече. Тея са луди. Отново ще ударят дъното. Искат ?550 за Компакт версията... При телефони като Моторола на супер цена за супер качество, тея какво се мъчат да правят само те си знаят.. :)
  sladyrko
 • Z2 наистина е страшно добър модел, но както казваш Premium изби рибата.Всичко зависи от цената, ако е до 1500 ще взема него ако е повече ще мина на "обикновения" Z5.(yes)
  Gosheto08