Първият телевизор на Philips с AmbiLux стигна и до България

Първият телевизор на Philips с AmbiLux стигна и до България

Един от най-интересните продукти по време на миналогодишното изложение IFA беше нов телевизор с марката Philips (с производството се занимава компанията TP Vision), който разви идеята зад технологията AmbiLight и я издигна на съвсем ново ниво, като замени LED осветлението върху задния панел със серия от пико проектори и нарече разработката AmbiLux. Телевизорът Philips AmbiLux 65PUS8901 вече е на пазара и до дни ще се появи в България, но има някои неща, които трябва да вземете под внимание, ако сте се насочили към него. Устройството е с диагонал 65” и засега няма по-малки варианти, така че трябва да имате достатъчно пространство, за да го инсталирате. Самата инсталация е безплатна, което е голям плюс, защото окачването на стена също изисква специализирана намеса, но се пригответе да се разделите с 10 000 лева.

Няма начин да не сте чували за AmbiLight, тъй като Philips използва технологията в телевизорите си вече повече от 10 години. В началото залага на луминесцентни лампи, а след това на LED диоди, поставени върху 2, 3 или 4 от задните страни на телевизорите. Идеята зад AmbiLight е да осигури допълнителен ореол от светлина в цветовете на показваното върху екрана, което визуално разширява картината и потапя зрителите в действието.  Другата полза от този подход е намалената умора на очите, която иначе е неизменна при гледане на телевизия в затъмнени помещения. Като цяло е най-добре да изпитате AmbiLight, защото описанието не успява да предаде добре ефекта на технологията.

AmbiLux пренася концепцията на ново ниво, като заменя LED осветлението с дъговидно разположени 9 пико проектора, които са в състояние да осигурят много по-детайлно и по-голямо изображение върху стената (имайте предвид, че не трябва да е черна). Процесорът на телевизора управлява изображението за всеки от проекторите и вместо различни цветове като при AmbiLight те прожектират обектите от картината, показвана върху екрана. Има възможност за контрол на размера на проекцията, защото за мнозина максималната ширина от 3,5 метра може да се окаже прекалено голяма. Има възможност за промяна на формата и ефекта на ореола, а освен това е добавен и режим, следващ ритъма на слушаната през устройството музика. Светлинните ефекти могат да бъдат персонализирани и чрез телефон, свързан към същата Wi-Fi мрежа.

Philips AmbiLux 65PUS8901 е флагманският модел в новата серия от телевизори с платформата Android TV и осигурява резолюция от 4K UHD (3840x2160) с комбинация с всички технологии на Philips, както подобава на върхов модел. Откриваме четириядрен процесор, 16GB памет за приложения, система Pixel Precise Ultra HD за подобряване на изображението независимо от източника и представянето му по оптимален начин в 4K, свръхтънка рамка и фина стойка Bladewire. Сред новите модели за българския пазар са и 4K телевизорите Philips 6501 и 7101, които  също ползват Android и осигуряват достъп до технологията AmbiLight в по-традиционния й вид с LED диоди, съответно в тристранно и двустранно изпълнение. По време на представянето стана ясно, че моделите с Android TV от тази и от миналата година ще получат ъпдейт до Android N през втората половина на годината.

  • Прекрасна картина, реални цветове и Амбилайт... Не бих го заменил за нито един друг ТВ без тях
    ID™ Xenium
  • Аз имам с амбилайт и е супер, но при мене процесора им е гола вода, постоянно забиване/насичане
    butch_bs