Пазарът на фабрично обновени телефони процъфтява

Пазарът на фабрично обновени телефони процъфтява

Проведено в Щатите и в Германия проучване от Gartner разкрива, че 60% от потребителите заменят смартфоните си с нови, защото имат нужда от допълнителна функционалност или просто искат нов модел, тъй като стария им е омръзнал. Това до известна степен движи глобалния пазар на смартфони и цикъл на обновяване по-кратък от 2 години означава, че ненужни остават много устройства, които са достатъчно мощни и функционални, за да свършат чудесна работа на нови собственици. Затова и през последните години се наблюдава значителен ръст на бизнеса с употребявани телефони, посочва изследване на Gartner.

Аксесоари за:

Агенцията очаква световния пазар на т. нар. “обновени от производителя” (refurbished) телефони да достигне 120 милиона броя до 2017 година и да донесе приходи от 14 милиарда долара. За сравнение през миналата година се смята, че са били доставени 56 милиона от тези телефони на стойност 7 милиарда долара. В повечето случаи крайния потребител получава телефон, който изглежда като нов и преди да стигне до него е преминал през пълно обновяване от страна на производителя. Той е отстранил всякакви дефекти, подменил е корпуса и предпазното стъкло и дори е сменил батерията. Единствената разлика с новия продукт е опаковката, която не е оригиналната.

В крайна сметка потребителя плаща значително по-ниска цена за продукт, който е като нов. Например в България вече започва официален внос на фабрично обновени смартфони iPhone 5s, които ще се продават на около 30% по-ниска цена от стандартната. През лятото очакваме и появата на такива бройки от iPhone 6, тъй като в момента почти всички свободни наличности се поемат от американския пазар. Успяхме да разгледаме един от тези iPhone 5s и не успяхме да намерим никакъв признак, че става дума за използван продукт – толкова добре беше извършено обновяването на корпуса.

Разрастването на този пазар трябва да привлече и вниманието на големите играчи като Apple и Samsung, тъй като в един момент може да се окаже, че потребителите се въздържат от покупката на нови модели, чиято цена е по-висока и вместо това обръщат поглед към по-евтините и по-стари флагмани, които ще им свършат същата работа. Тази тенденция може да засегне и производители като Xiaomi тъй като вместо да купят нов и по-евтин продукт хората могат да изберат по-стар премиум модел на същата цена. Тези устройства са атрактивни и за развиващи се пазари, в които потребителите не могат да отделят необходимата сума за нов модел на iPhone, но биха имали интерес към по-евтин iPhone 4s например.

От проучването на Gartner става ясно, че само 7% от старите телефони попадат в официалните програми за рециклиране, 15% остават неизползвани, а 64% от тях получават втори живот. От тях 23% са дадени на други потребители, а 41% се заменят или продават. Агенцията прогнозира, че пазара на фабрично обновени телефони в Северна Америка и Западна Европа ще е на стойност 3 милиарда долара през тази година и ще се увеличи до 5 милиарда през 2017 г, защото много потребители са привлечени от използваните премиум модели, които не са успели да си позволят при първоначалната им цена.

Вие бихте ли избрали фабрично обновен смартфон ако цената му е значително по-ниска от тази на новия?

 • Според мен цената трябва да е под 50% от тази на нов телефон. При рециклирането се подменят само евтините компоненти. Екрана и основната платка са си старите. Процесорите често прегряват до степен че прозрачното лепило под предпазното стъкло на екрана пожълтява. При това положение нищо чудно да се деламинират и да откажат да работят. Подсветката на екрана с времето започва да свети по-слабо. След 5 хиляди часа светлината и от от бяла преминава в в жълта или синя. Отделно от това по платката има множество конектори, които ръждасват. Самата платка не е влагозащитена и в текстолита прониква вода и соли, следствие на което медните писти във вътрешните слоеве корозират и след време прекъсват. Така че не всичко е цветя и рози с втората употреба. :)
  A4i
 • Аз съм връщал телефон за 170 долара на китайците. Даже ми дадоха да избирам дали да ги чакам да го сервизират или да си взема парите. Но все пак става бавно и иска малко четене и разправия с пощи. Тук разбира се имаме обратния проблем: за 5 минути стигаш до магазина, от който си взел телефона, и много любезно след 30 дена ти го връщат непоправен... или с оправдание, че е мокрен. Така БГ гаранцията, уж подкрепена от БГ и европейското законодателство, често става по- гаранция-франция и от китайската. Имал съм и положителен опит разбира се, но и доста отрицателен. И понеже сме в темата за рифърбиш, а стана дума и за сервизи, да напомним как се сервизира иФон в БГ и не само (една от около 100-те причини никога да не си купя такъв). При проблем вашият телефон А се взима и се изпраща някъде си, май в чужбина, да се сервизира. В това време вие чакате 1 месец от въпросният сервиз в чужбината да ви доставят нечий друг счупен телефон, който някога е бил върнат за поправка, поправен е, седял е в някакъв склад, рифърбишнат-лъснат е, и вие получавате това нещо, вместо вашия си телефон. След това по-незапознатите потребители се чудят, защо на техния телефон е имало драскотина преди сервиза, а сега не, и защо в следващата 1 година същия телефон се чупи още 3 пъти.
  teou
 • Точно на същия принцип съм за китайските смартфони и се убеждавам, че аз от БГ телефон няма да си взема, ако ще и с 5г гаранция да ми го дават. И не е трудно да се ползва гаранцията. Има транспортни разходи, чакане и известна доза предварителна комуникация. Е, и може би малко късмет...
  Tadj
 • Факт, малка е отстъпката. Някой беше дал пример за Техномаркет - стар ползван модел ифон за 900 лв... смешна история, но пък в БГ народонаселението затъпява, та ще има и такива дето ги купуват сигурно. 30 % може би за флагман на макс 1 година с две години гаранция, така да. Иначе трябва да е доста повече отстъпката. Да не говорим, че на запад има и едно понятие B-Ware. Да сте видяли тука такова? Няма и да видите, тука б варе ни ги пробутват за чистак нови нещата... Абе кажи му БГ и не го обиждай повече. Аз затова вече не купувам телефони от БГ магазини, а си ги поръчвам от Китай. Спестените поне 50% от цената ми покриват евентуалния риск от гаранционен проблем (макар че китайците дават гаранция, но е сложно да се използва).
  teou
 • С още 5-6 лв на месец и си взимаш новия Iphone 6 ;)
  xpuc4o
 • Коя фирма ги предлага в България?
  Воден-дух
 • В една от веригите за техника отдавна съм видял такава стока и си е отбелязано. Ето и пример: www.technomarket.bg/products/09140101/apple-iphone-5-64gb-rfb-white
  kipe
 • Нямам големи надежди за успеха на такава програма в България. На пазарът тук му липсва всякаква гъвкавост. Търговците предпочитат да стоят на нулев оборот с месеци, но да не се минат с по-ниска надценка от тази, която им се иска. На този сайт има чудесни примери - модели от преди 5 години стоят на цената от преди 4. Използвани и "използвани" телефони редовно на цени по-високи от новите. На фона на това не виждам как някой ще продаде нещо свястно за 30% по-малко отколкото си представя, че може да вземе с малко тарикатлък. Все пак ако ме опровергаят със сигурност бих се възползвал.
  RadoInc
 • Всички знаем какво е положението в Щатите и колко пари в крайна сметка излизат евтините айфони. Ето цената от единствения официален партньор на Apple сред българските оператори.
  chilko
 • :)
  vkostov
 • А това са цените на нови телефони с 2 годишен договор (в прикачената снимка).
  vkostov
 • В САЩ цената на 5S е под $50 за refurbished. А модели като 5 и 4S са без пари с 2 годишни договор. Тези телефони се връщат безплатно от клиентите, които са по програми за нов телефон на всеки 12 месеца. И тези хитреци ще ги лъзгат в БГ за по 800-900 лв. ХАХАХА
  vkostov
 • Apple продава 5s на цени от 600 евро - http://store.apple.com/de/buy-iphone/iphone5s
  chilko
 • За 5S? И това е малко?
  sladyrko
 • Не знам за 5, но компанията, която започва да ги внася, стартира с 5s. Крайната цена в началото ще е около и под 900 лв.
  chilko
 • [B]Plamen20 [/B], Откъде е тази информация, за 5-цата, че е по тази програма?
  Tadj
 • Iphone 5 отдавна се продава по тази програма! Няма разлика в цената в България. От скоро ще има и iphone 5s. Разликата от 30% е за търговеца :)
  Plamen20
 • Само хитреците да не започнат да ни ги продават като чисто нови, на цена като за чисто нови...
  alphaleader
 • Още не знам какво ще е положението с гаранцията, но телефона е като нов. Не знам дали ще идва и със зарядно в комплекта, но според мен подобен компромис си струва заради 30% по-ниската цена. Преди време бяха пуснали в Метро и в други магазини едни refurbished бройки на първия Nexus 7 и освен по различната кутия по нищо друго не си личеше да е бил използван.
  chilko