Пазарът на премиум смартфони бележи сериозен спад

Компанията за пазарни анализи Counterpoint Research публикува изследването си на пазара за премиум смартфони през третото тримесечие на годината. В него влизат доставките на устройства с цена над 400 долара, а като цяло се отбелязва спад от 7% на годишна база. Интересно е обаче да научим, че 5G устройствата вече представляват 5% от този пазар.

Препоръчани оферти

В този раздел води Samsung със 74% пазарен дял, следвана от LG с 11% и vivo с 5%. Основните продажби са осъществени в Южна Корея, Северна Америка и Китай, а най-продаваният модел е Samsung Galaxy S10 5G, който държи една трета от всички доставки.

По отношение на целия пазар на премиум смартфони лидер е Apple, която държи 52% от него. На втора позиция е Samsung с 25%, а тройката се допълва от Huawei с 12%. Доста по-назад остават OnePlus и LG, които държат съответно 5% и 2%.

Apple отчита силни първоначални продажби за новите модели в серия iPhone 11, а освен това помага и продължаващото предлагане на iPhone XR, който е и най-продаваният модел в този сегмент. Huawei запазва позициите си основно заради пазара в Китай, където 80% от продадените премиум устройства са именно от тази компания. От Counterpoint очакват, че представянето на китайците ще се влоши на международните пазари заради липсата на достъп до услугите и приложенията на Google.

Източник: Counterpoint Research

 • На това му викам схема Понци с телефони :mrgreen:
  Само трябва последния по веригата(майките) да платят s11 :lol:
  Схемата е чудесна, защото с една покупка много хора правят ъпгрейд на телефоните си и са хепи. ;)
  board

 • На това му викам схема Понци с телефони :mrgreen:
  Само трябва последния по веригата(майките) да платят s11 :lol:
  Хаха, не се бях смял толкова от доста време. Браво! :lol:
  radko89
 • Спада ще продължава. Причината е само една: увеличаващите се цени. 2-3 хиляди за телефон не си струва откъдето и да го погледнеш. Но и да ги дадеш ще е веднъж на 2-3 години. Преди се купуваше всяка година. Да, но аз виждам това като плюс - на една година е прекалена простотия да си сменяме телфоните, не заради цените.
  Аз, като виден член наконсуматорското съсловие в днешния живот сам оценявам, че не е правилно това и се опитвам да се ограничавам.
  Преди без значение функциите и цената сменях всяка година, сега искам да сменям само при наличие на смисъл (наистина нови и нужни/полезни фунцкии.
  Иначе къде ще му излезе краят с толкова много продукция.
  И без това в момента е сериозен проблем замърсяването от електронната индустрия - защо да не го намаляваме и да спестяваме.
  Увеличението на цените правят тази задачи още по-лесна.
  radko89
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... И моите обикновено заминават при роднинини. Примерно ако взема S11, моята S10-ка ще отиде при приятелката ми, нейната S8-ца при майка й, а S6-цата на майката ще я дадем на някое лапе да си цъка.
  На това му викам схема Понци с телефони :mrgreen:
  Само трябва последния по веригата(майките) да платят s11 :lol:
  Legolaself01
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... Моите живеят по роднини втори живот. @board е прав, след като има съществена промяна си заслужава подмяната и на една година. И моите обикновено заминават при роднинини. Примерно ако взема S11, моята S10-ка ще отиде при приятелката ми, нейната S8-ца при майка й, а S6-цата на майката ще я дадем на някое лапе да си цъка.

  А се замислям за смяна, защото се очаква S11 да е сериозна крачка напред по отношение на камерите. Отделно 120Hz дисплей, по-големи батерии... и ще видим какво още.
  board
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... Моите живеят по роднини втори живот. @board е прав, след като има съществена промяна си заслужава подмяната и на една година. Е, ако не се вържеш на фалшивите профили, че са ти платили с чек или с PayPal, при роднини, да. :)
  tzincbg
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... Моите живеят по роднини втори живот. @board е прав, след като има съществена промяна си заслужава подмяната и на една година.
  Ванката
 • Допълнително догодина с новия SD 865 с вграден 5Г модем цените ще са прескочили синьото небе и ще полетят в космоса. Тогава вече ще има ясно открояване на "премиум" и ще бъде много тъпичко да дам една камара пари за премиум флагман заради 5г модема му, който няма да ме ползва по никакъв начин в България! За тва 2020 един таз годишен флагман с поносима цена ще взема, пък като доживеем 5г ерата у нас може и да набия някой лев след две три години. :D Плюс това 5g ще е като wireless n draft рутерите, които бяха, уж поддържа новия стандарт, ама не напълно...
  tzincbg
 • Всеки с гледната си точка. Аз от доста време сменям телефоните си на 2 годишен цъкъл, но сега като гледам слуховете за предстоящите флагмани догодина, е вероятно настоящия ми телефон да изкара само година. И това всъщност не е лошо. Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка...
  tzincbg
 • Всеки с гледната си точка. Аз от доста време сменям телефоните си на 2 годишен цъкъл, но сега като гледам слуховете за предстоящите флагмани догодина, е вероятно настоящия ми телефон да изкара само година.
  board
 • Допълнително догодина с новия SD 865 с вграден 5Г модем цените ще са прескочили синьото небе и ще полетят в космоса. Тогава вече ще има ясно открояване на "премиум" и ще бъде много тъпичко да дам една камара пари за премиум флагман заради 5г модема му, който няма да ме ползва по никакъв начин в България! За тва 2020 един таз годишен флагман с поносима цена ще взема, пък като доживеем 5г ерата у нас може и да набия някой лев след две три години. :D
  Вито
 • Спада ще продължава. Причината е само една: увеличаващите се цени. 2-3 хиляди за телефон не си струва откъдето и да го погледнеш. Но и да ги дадеш ще е веднъж на 2-3 години. Преди се купуваше всяка година.
  Legolaself01
 • Само мисля, че 7% не са сериозен спад а просто спад.
  Също така мисля, че тези 7% има голяма веряотност да са сезонни (за тази година).

  Не мисля, че са по-малко хората, които купуват премиум смартфони, просто се купуват през година, две.
  За да говорим толкова уверено за спад трябва да видим тренд. Това се постига с поне 3 последователни години.
  radko89
 • Абе то реално над 400 +/- 100 долара да речем не е проблем цена. Въпросът е, че в България ни гърбят яко с високи цени. Айфонът в Америка е в тоя ценови диапазон докато при нас е двойна тройна цена. Иначе над 400 долара е и новия. xiaomi note 10, а не знам колко премиум е... Аз изкарах доволно дълго с моя мейт и всеки път като се замисля за смяна, се чудя заслужава ли си набиването на 1000+ лв. в нов премиум само заради едната камера, щото ми липсва широкият ъгъл и по-качествен зум. Миналата седмица бяха пуснали вивакомците p30 pro за 750 кинта, така бих купил, но... преподписвам лятото, ще видим до тогава какво що. Може най-после да пробвам нотето на Самсунг. :roll:
  Вито
 • И на мен.Ще го използвам за в бъдеще :)
  BANANA_18
 • Това ми хареса за обецата 😂
  Боби13
 • Плюс бонус за най-скъпите телефони - най-твърдото стъкло, уж защото се драска по-малко, а всъщност за да се счупи дори само като го засилиш към обица.
  tzincbg
 • Ами такова е положението, преди флагманите бяха телефони за 1000 лева сега са за 2000 а предлагат пак същото.Нормално е хората да се ориентират към нещо по-подходящо за джоба им, изключвам маниаците на тема "вижте ма кво имам".
  AVKansazov
 • Ами да продължават да махат жакове за слушалки, да вдигат цени и като цяло да провеждат крайно отблъскваща политика. ;)
  Пък и в последните 1-2 години просто няма нужда от флагман - средният клас се справя предостатъчно добре с всички, плюс е по-функционален - жак за слушалки, по-добри батерии, дизайнът също е по-добър/практичен - няма Edge дисплеи, понякога и нотчве липсват. И това ако говорим за Андроид. При Apple винаги телефоните са по-окастрени на по-високи цени. Само с последните модели подобриха нещата, но пак си остават софтуерните ограничения. :)

  В момента дори флагманите да бяха на цената на средния клас, сигурно пак не бих си взел флагман.
  defierofodds
 • Нормално. Средният клас вече може абсолютно всичко без лаг.
  tzincbg