Пазарът на премиум смартфони бележи сериозен спад

Пазарът на премиум смартфони бележи сериозен спад

Компанията за пазарни анализи Counterpoint Research публикува изследването си на пазара за премиум смартфони през третото тримесечие на годината. В него влизат доставките на устройства с цена над 400 долара, а като цяло се отбелязва спад от 7% на годишна база. Интересно е обаче да научим, че 5G устройствата вече представляват 5% от този пазар.

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

В този раздел води Samsung със 74% пазарен дял, следвана от LG с 11% и vivo с 5%. Основните продажби са осъществени в Южна Корея, Северна Америка и Китай, а най-продаваният модел е Samsung Galaxy S10 5G, който държи една трета от всички доставки.

По отношение на целия пазар на премиум смартфони лидер е Apple, която държи 52% от него. На втора позиция е Samsung с 25%, а тройката се допълва от Huawei с 12%. Доста по-назад остават OnePlus и LG, които държат съответно 5% и 2%.

Apple отчита силни първоначални продажби за новите модели в серия iPhone 11, а освен това помага и продължаващото предлагане на iPhone XR, който е и най-продаваният модел в този сегмент. Huawei запазва позициите си основно заради пазара в Китай, където 80% от продадените премиум устройства са именно от тази компания. От Counterpoint очакват, че представянето на китайците ще се влоши на международните пазари заради липсата на достъп до услугите и приложенията на Google.

Източник: Counterpoint Research

 • На това му викам схема Понци с телефони :mrgreen:
  Само трябва последния по веригата(майките) да платят s11 :lol:
  Схемата е чудесна, защото с една покупка много хора правят ъпгрейд на телефоните си и са хепи. ;)
  board

 • На това му викам схема Понци с телефони :mrgreen:
  Само трябва последния по веригата(майките) да платят s11 :lol:
  Хаха, не се бях смял толкова от доста време. Браво! :lol:
  radko89
 • Спада ще продължава. Причината е само една: увеличаващите се цени. 2-3 хиляди за телефон не си струва откъдето и да го погледнеш. Но и да ги дадеш ще е веднъж на 2-3 години. Преди се купуваше всяка година. Да, но аз виждам това като плюс - на една година е прекалена простотия да си сменяме телфоните, не заради цените.
  Аз, като виден член наконсуматорското съсловие в днешния живот сам оценявам, че не е правилно това и се опитвам да се ограничавам.
  Преди без значение функциите и цената сменях всяка година, сега искам да сменям само при наличие на смисъл (наистина нови и нужни/полезни фунцкии.
  Иначе къде ще му излезе краят с толкова много продукция.
  И без това в момента е сериозен проблем замърсяването от електронната индустрия - защо да не го намаляваме и да спестяваме.
  Увеличението на цените правят тази задачи още по-лесна.
  radko89
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... Моите живеят по роднини втори живот. @board е прав, след като има съществена промяна си заслужава подмяната и на една година. И моите обикновено заминават при роднинини. Примерно ако взема S11, моята S10-ка ще отиде при приятелката ми, нейната S8-ца при майка й, а S6-цата на майката ще я дадем на някое лапе да си цъка.

  А се замислям за смяна, защото се очаква S11 да е сериозна крачка напред по отношение на камерите. Отделно 120Hz дисплей, по-големи батерии... и ще видим какво още.
  board
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... Моите живеят по роднини втори живот. @board е прав, след като има съществена промяна си заслужава подмяната и на една година. Е, ако не се вържеш на фалшивите профили, че са ти платили с чек или с PayPal, при роднини, да. :)
  tzincbg
 • Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка... Моите живеят по роднини втори живот. @board е прав, след като има съществена промяна си заслужава подмяната и на една година.
  Ванката
 • Допълнително догодина с новия SD 865 с вграден 5Г модем цените ще са прескочили синьото небе и ще полетят в космоса. Тогава вече ще има ясно открояване на "премиум" и ще бъде много тъпичко да дам една камара пари за премиум флагман заради 5г модема му, който няма да ме ползва по никакъв начин в България! За тва 2020 един таз годишен флагман с поносима цена ще взема, пък като доживеем 5г ерата у нас може и да набия някой лев след две три години. :D Плюс това 5g ще е като wireless n draft рутерите, които бяха, уж поддържа новия стандарт, ама не напълно...
  tzincbg
 • Всеки с гледната си точка. Аз от доста време сменям телефоните си на 2 годишен цъкъл, но сега като гледам слуховете за предстоящите флагмани догодина, е вероятно настоящия ми телефон да изкара само година. И това всъщност не е лошо. Колко телефони живеят втори живот в Азия и Африка...
  tzincbg
 • Всеки с гледната си точка. Аз от доста време сменям телефоните си на 2 годишен цъкъл, но сега като гледам слуховете за предстоящите флагмани догодина, е вероятно настоящия ми телефон да изкара само година.
  board
 • Допълнително догодина с новия SD 865 с вграден 5Г модем цените ще са прескочили синьото небе и ще полетят в космоса. Тогава вече ще има ясно открояване на "премиум" и ще бъде много тъпичко да дам една камара пари за премиум флагман заради 5г модема му, който няма да ме ползва по никакъв начин в България! За тва 2020 един таз годишен флагман с поносима цена ще взема, пък като доживеем 5г ерата у нас може и да набия някой лев след две три години. :D
  Вито
 • Само мисля, че 7% не са сериозен спад а просто спад.
  Също така мисля, че тези 7% има голяма веряотност да са сезонни (за тази година).

  Не мисля, че са по-малко хората, които купуват премиум смартфони, просто се купуват през година, две.
  За да говорим толкова уверено за спад трябва да видим тренд. Това се постига с поне 3 последователни години.
  radko89
 • Абе то реално над 400 +/- 100 долара да речем не е проблем цена. Въпросът е, че в България ни гърбят яко с високи цени. Айфонът в Америка е в тоя ценови диапазон докато при нас е двойна тройна цена. Иначе над 400 долара е и новия. xiaomi note 10, а не знам колко премиум е... Аз изкарах доволно дълго с моя мейт и всеки път като се замисля за смяна, се чудя заслужава ли си набиването на 1000+ лв. в нов премиум само заради едната камера, щото ми липсва широкият ъгъл и по-качествен зум. Миналата седмица бяха пуснали вивакомците p30 pro за 750 кинта, така бих купил, но... преподписвам лятото, ще видим до тогава какво що. Може най-после да пробвам нотето на Самсунг. :roll:
  Вито
 • И на мен.Ще го използвам за в бъдеще :)
  BANANA_18
 • Това ми хареса за обецата 😂
  Боби13
 • Плюс бонус за най-скъпите телефони - най-твърдото стъкло, уж защото се драска по-малко, а всъщност за да се счупи дори само като го засилиш към обица.
  tzincbg
 • Ами такова е положението, преди флагманите бяха телефони за 1000 лева сега са за 2000 а предлагат пак същото.Нормално е хората да се ориентират към нещо по-подходящо за джоба им, изключвам маниаците на тема "вижте ма кво имам".
  AVKansazov
 • Ами да продължават да махат жакове за слушалки, да вдигат цени и като цяло да провеждат крайно отблъскваща политика. ;)
  Пък и в последните 1-2 години просто няма нужда от флагман - средният клас се справя предостатъчно добре с всички, плюс е по-функционален - жак за слушалки, по-добри батерии, дизайнът също е по-добър/практичен - няма Edge дисплеи, понякога и нотчве липсват. И това ако говорим за Андроид. При Apple винаги телефоните са по-окастрени на по-високи цени. Само с последните модели подобриха нещата, но пак си остават софтуерните ограничения. :)

  В момента дори флагманите да бяха на цената на средния клас, сигурно пак не бих си взел флагман.
  defierofodds
 • Нормално. Средният клас вече може абсолютно всичко без лаг.
  tzincbg