Honor Band 5 предлага повече за малко пари

През последните години заедно със своите функционални и достъпни смартфони Honor предложи и интересни аксесоари в категорията на носимата електроника, чиято ниска цена ги направи много популярни. Компанията продължава това и с гривната Band 5, която добавя допълнителна функционалност спрямо Band 4, но запазва атрактивната цена - в момента джаджата може да се намери за около 80 лева.

Устройството има дизайна на Band 4, което означава, че предлага компактен корпус с малък екран и силиконова каишка, която макар и трудно, може да се свали и смени с друга в различен цвят. Гривната е с дебелина 11.5 и ширина 17.2 мм, а теглото й е около 23 грама, което я прави почти незабележима върху ръката и можете лесно да забравите, че е там. Каишката е с пластмасова катарама, което не е изненадващо на фона на цената на устройството. Единственият бутон е сензорен и се намира под малкия дисплей, а върху задната страна са сензорът за пулс и контактите за зареждане.

Honor Band 5 отново предлага дисплей с диагонал 0.95", но този път той е изработен по технология AMOLED и осигурява по-висока яркост, по-голям контраст и по-ярки цветове. Обикновено такива дисплеи не се появяват в евтините фитнес гривни, така че добавянето му определено е плюс. Дисплеят е с пикселна гъстота 282 ppi за по-детайлно изображение и е покрит с 2.5D извито стъкло. Благодарение на него циферблатите и иконите на менютата изглеждат много по-ярко и по-приятно.

В тази връзка през приложението Huawei Health са налични десетки циферблати, така че лесно ще можете да персонализирате гривната според вашия вкус. Иначе малкият диагонал на дисплея затруднява работата с нотификации или с детайлната информация за упражненията, но това е нещо, с което трябва да се примирите. По-голям дисплей определено щеше да е по-удобен за четене на информация и навигационни жестове, но това неминуемо ще доведе до увеличаване на размерите на гривната и на цената й.

Навигацията в интерфейса е лесна - плъзване на пръст превърта менюто, а сензорният бутон служи за връщане в основното меню. Ако искате да включите екрана, можете да го направите и с вдигане на ръка освен с докосване до бутона - тази опция се включва през Huawei Health. През него можете да управлявате различни аспекти на джаджата, да изберете кои функции да се показват в менюто и да изберете позициите им, да укажете кои приложения да показват нотификации и т.н. Приложението служи и за визуализиране на събраните данни, като заедно с тях показва различни съвети за подобряване на параметрите.

Гривната поддържа проследяване на 9 спорта (тичане, ходене, колоездене, крос и гребен тренажор, плуване на закрито и т.н.) плюс свободна тренировка за останалите активности, показва известия за входящи обаждания, отчита направените стъпки и може да измерва постоянно пулса и качеството на съня с детайли за различните му фази, което е интересно. Добавена е и опция за управление на музиката в свързания смартфон, която работи и по време на тренировка. Сред новите функции на гривната е и отчитане на SpO2 - това е насищането на кръвта с кислород като процент от максималния капацитет. Този параметър се ползва за отчитане на степента на адаптиране на тялото при тренировки или при висока надморска височина.

Според Honor батерията с капацитет 100 mAh стига за 14 дни на работа в режим на изчакване, но при реалната употреба времето за автономност е около 6 дни с включено постоянно отчитане на пулса и на съня. Приблизително такова време отчетох и докато ползвах гривната. Както може да се предположи, времето намалява, ако спортувате често и ползвате вградените тренировъчни режими.

Honor Band 5 не е предназначена за сериозни спортисти, които искат да следят в големи подробности постиженията си, но не сме и очаквали това на фона на цената. Устройството предлага всичко, което се очаква от базов фитнес тракер, но осигурява и екстри като ярък и детайлен AMOLED дисплей, много опции за персонализация, удобно приложение за детайлно разглеждане на събраните данни и осигуряване на полезни съвети за подобряване на постиженията и съня. В крайна сметка, ако търсите гривна за отчитане на основни здравни и фитнес показатели на достъпна цена, Honor Band 5 е чудесен избор.