Пазарът на премиум смартфони бележи спад през първото тримесечие

По данни на компанията за пазарни анализи Counterpoint Research, пазарът на премиум смартфони (с цена над 400 долара) е отбелязал спад от 8% през първото тримесечие на годината. Най-сериозно е негативното движение при Apple, чиито доставки са с 20% по-малко на годишна база, но компанията продължава да бъде лидер с 47% дял. Като причини за спада се посочват намаленият обем на доставки в Китай и по-дългото време за експлоатация на съществуващите устройства iPhone. Потребителите използват смартфоните си средно по 3 години спрямо 2 години преди.

Може да ви е интересно

Северна Америка остава най-големият пазар на устройства от висок клас с 30% дял, следват Китай с 26% и Западна Европа със 17%. Huawei изпреварва Apple на домашния си пазар, a устройствата на компанията се радват на сериозен интерес. През първото тримесечие китайците са доставили 18% от премиум смартфоните в глобален мащаб. Очаква се санкциите, които бяха наложени от САЩ, да се отразят негативно на развитието на компанията през следващите тримесечия.

Една четвърт от всички доставени смартфони в изследвания сегмент са от Samsung. Редица потребители са избрали Galaxy S10 пред предложенията на Apple поради наличието на по-голяма добавена стойност. OnePlus влиза в челната петица, а OnePlus 6T е най-продаваният модел от този клас в Индия. От Counterpoint очакват, че предстоящата премиера на нови модели с 5G възможности ще доведе до ръст на пазара. Според анализаторите всички 5G смартфони, очаквани през 2019 и 2020, ще са в премиум сегмента.

Източник: Counterpoint Research