Пазарът на премиум смартфони бележи спад през първото тримесечие

Пазарът на премиум смартфони бележи спад през първото тримесечие

По данни на компанията за пазарни анализи Counterpoint Research, пазарът на премиум смартфони (с цена над 400 долара) е отбелязал спад от 8% през първото тримесечие на годината. Най-сериозно е негативното движение при Apple, чиито доставки са с 20% по-малко на годишна база, но компанията продължава да бъде лидер с 47% дял. Като причини за спада се посочват намаленият обем на доставки в Китай и по-дългото време за експлоатация на съществуващите устройства iPhone. Потребителите използват смартфоните си средно по 3 години спрямо 2 години преди.

Северна Америка остава най-големият пазар на устройства от висок клас с 30% дял, следват Китай с 26% и Западна Европа със 17%. Huawei изпреварва Apple на домашния си пазар, a устройствата на компанията се радват на сериозен интерес. През първото тримесечие китайците са доставили 18% от премиум смартфоните в глобален мащаб. Очаква се санкциите, които бяха наложени от САЩ, да се отразят негативно на развитието на компанията през следващите тримесечия.

Една четвърт от всички доставени смартфони в изследвания сегмент са от Samsung. Редица потребители са избрали Galaxy S10 пред предложенията на Apple поради наличието на по-голяма добавена стойност. OnePlus влиза в челната петица, а OnePlus 6T е най-продаваният модел от този клас в Индия. От Counterpoint очакват, че предстоящата премиера на нови модели с 5G възможности ще доведе до ръст на пазара. Според анализаторите всички 5G смартфони, очаквани през 2019 и 2020, ще са в премиум сегмента.

Източник: Counterpoint Research

Препоръчани оферти