Пазарът на смартфони продължава да се свива

Пазарът на смартфони продължава да се свива

Глобалните продажби на смартфони към крайни потребители са се свили с 2.7% до 373 милиона броя през първите три месеца на годината става ясно от проучване на Gartner. Данните показват, че Huawei продължава да стопява преднината на Samsung, въпреки че компанията не продава телефони в САЩ. Компанията посочва, че търсенето на премиум смартфони е намаляло за сметка на обикновените устройства, което е засегнало Samsung и Apple. Забавеното темпо на иновации и растящите цени на телефоните продължава да забавя цикъла на подмяна с нови устройства.

На пазарите, в които се продават най-много смартфони – САЩ и Китай, също има спад през първото тримесечие. В Щатите намалението е с 15.8%, но в Китай свиването е само с 3.2%. За периода Samsung запазва първото място по продажби с пазарен дял от 19.2%, но продажбите намаляват с 8.8% на годишна база до 71.6 милиона броя. Второто място е за Huawei с 15.7% от пазара и продадени 58.4 милиона смартфона при 40.4 милиона преди година. Gartner посочва, че продажбите на компанията растат във всички региони, но в Европа и Китай се е представила особено добре с ръст съответно от 69% и 33%. Huawei продължава да е на първо място в родината си с пазарен дял от 29.5%.

Агенцията посочва, че ако американските санкции не отпаднат, те могат да засегнат сериозно мобилния бизнес на Huawei и по-точно възможността за премахване на услугите и приложенията на Google. Това е така, защото международните продажби са почти половината от общите. При Apple също се отчита спад в продажбите – намалението е с цели 17.6% на годишна база до 44.5 милиона броя и 11.9% от пазара. Четвъртото място е за Oppo с 29.6 милиона броя и пазарен дял от 7.9%, а на петото място е Vivo с 27.3 милиона броя, двуцифрен ръст и 7.3% пазарен дял. Xiaomi отпадна от топ 5 с продажбaтa на 27.2 милиона смартфона.

Препоръчани оферти