Пазарът на смартфони се е свил с 6% през тримесечието

IDC публикува своя доклад за пазара на смартфони през третото тримесечие и от него става ясно, че за периода са били доставени 355.2 милиона смартфона, което е с 6% по-малко на годишна база. Така компанията отчита четвърти последователен период на свиване на пазара. Samsung продължава да е на първото място с пазарен дял 20.3%, но доставките на компанията продължават да се свиват - за периода са намалели с 13.4% до 72.2 милиона броя. В същото време Huawei продължава да се издига. Китайската компания е доставила с 32.9% повече смартфони за тримесечието до 52 милиона броя, което й осигурява 14.6% от пазара.

Третото място е за Apple, чиито доставки от 46.7 милиона броя остават почти непроменени на годишна база. Американците имат 13.2% от пазара. На четвърто място е Xiaomi, която също се представя много добре. Доставките на компанията са се увеличили с 21.2% спрямо миналата година до 34.3 милиона броя за пазарен дял от 8.4%. Петото място е за OPPO с 8.4% пазарен дял и спад на доставките с 2.1%. Останалите производители попадат в графа "други", а доставките им са се свили с 20%. IDC посочва, че в най-големия пазар на смартфони Китай, който генерира една трета от глобалните доставки, се отчита спад за шесто поредно тримесечие.

Очевидно е, че китайските компании продължават да растат с бързи темпове, а Huawei прави нова крачка към първото място. IDC изтъква, че на много от развиващите се пазари като Индия и Индонезия, където Samsung е била лидер дълги години, първенството и се оспорва от китайски компании като Xiaomi, OPPO и vivo. Картината през последното тримесечие на годината сигурно ще е различна, защото то традиционно е особено силно за Apple и компанията може да се изкачи на първото място по продажби на смартфони благодарение на трите нови модела в серията iPhone.

Подобни данни осигурява и Strategy Analytics, но според тях намалението на доставките е с 8.4%.

Източник: IDC