Пазарът на смартфони в Индия отново бележи ръст

Пазарът на смартфони в Индия отново бележи ръст

Проучване на фирмата за пазарни анализи Counterpoint Research показва, че доставките на смартфони в Индия са се увеличили значително през второто тримесечие. В страната са били доставени общо 37 милиона устройства, а ръстът е под десет процента на годишна база. На първо място остава Xiaomi с непроменен дял от 28%, следвана от Samsung, която отчита спад от 29% на 25%.

Челната петица се допълва от Vivo с 11%, Realme, която бележи сериозен ръст до 9%, и Oppo с 8%. И трите компании са част от групата BBK, която включва още и бранда OnePlus, а общият ѝ пазарен дял в Индия е 30%. От Counterpoint отдават ръста на пазара на сериозната конкуренция в средния клас. При премиум сегмента превес има OnePlus, която изпреварва Samsung благодарение на засиления интерес към серията OnePlus 7.

При обикновените мобилни телефони се наблюдава спад с приблизително 39% на годишна база, което се отдава на засиленото търсене преди година на модела Jiophone и натрупване на складови наличности от производителя (Jio). Освен споменатия бранд, който отчита спад с почти 20%, останалите доставчици бележат ръст. В топ три са още Samsung с 21% и Lava с 12%.

Източник: Counterpoint Research

Препоръчани оферти