Пазарният дял на Huawei при смартфоните ще се свие сериозно без Honor

Пазарният дял на Huawei при смартфоните ще се свие сериозно без Honor

В края на миналата година стана ясно, че Huawei ще продаде подразделението си Honor като начин за справяне с ефектите от щатските санкции и това неминуемо ще се отрази на пазарните позиции на компанията. Това посочва в своите прогнози за 2021 анализаторската компания TrendForce, която разкрива, че през миналата година са били произведени 1.25 милиарда смартфона, което е спад с 11%.

През тази година най-драстична ще бъде промяната за Huawei, която ще се раздели с Honor, а според TrendForce това ще доведе до слизането на компанията от сегашното трето място до седма позиция в класацията на производителите на смартфони. Пред нея ще бъдат Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Vivo, и Transsion, които заедно ще държат почти 80% от глобалния пазар на смартфони.

Агенцията очаква продажбите на смартфони да се възстановят постепенно през тази година, като бъдат произведени 1.36 милиарда броя, което обаче ще е по-малко от резултата за 2019. TrendForce прогнозира, че 5G смартфоните ще са 37% от всички произведени, което ще е увеличение от 19% през 2020. Пандемията обаче ще продължи да е основната променлива през годината, която ще влияе върху точността на прогнозите. Освен нея влияние ще окажат още геополитическата обстановка и наличният производствен капацитет за чипове.

Източник: TrendForce

 • To другото любопитно е, сега с избирането на Байдън, дали няма шанс да паднат някои ограничения за китайците. Ще го довърши тотално няма да имат шанс Малко е вероятно, а и сравнително скоро ще стане интересно. “Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г., половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

  „От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай“, се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

  „Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре.”
  Huaweimatexs
 • Ще поживеем, ще видим :)
  Боби13
 • To другото любопитно е, сега с избирането на Байдън, дали няма шанс да паднат някои ограничения за китайците. Ще го довърши тотално няма да имат шанс
  Dan4o13
 • Honor 8x продължава да получава софтуерни ъпдейти, докато двойно по скъпия p20 е на юлския пач... Мизерници и още ме е яд, че имах доверие в бранда.
  PanasonicMobile
 • To другото любопитно е, сега с избирането на Байдън, дали няма шанс да паднат някои ограничения за китайците.
  board
 • Доста ме изнанеда прогнозата за толкова сериозен спад в продажбите на Huawei от 170М на 45М през тази година. Колко ли е частта Honor и колко просто спад в търсенето на телефоните на марката? Имайки предвид, че Honor бранда беше първоначално само за Китай предполагам е доста сериозен пазарен дял.
  Продажбата му ще позволи на новия собственик по всяка вероятност да ползва GMS.
  Също така може да улесни Huawei в покриването на нужните компоненти за Huawei бранда, т.к. имат сериозни липси заради тези забрани.
  radko89
 • Тея мърдат ли още? :) Внимавай, че едни с дръпнати очички питаха за теб и ще те намерят :) :) :)
  Боби13
 • Само уточнение, в статията се говори за производство, не за продажби :) Вече колко ще е реалния спад на продажбите ще видим с какво ще изненадат тази година.
  D0N4T3LL0
 • Доста ме изнанеда прогнозата за толкова сериозен спад в продажбите на Huawei от 170М на 45М през тази година. Колко ли е частта Honor и колко просто спад в търсенето на телефоните на марката?
  board
 • Тея мърдат ли още? :)
  strikercho