Pebble може да се завърне като малък флагман с Android

Pebble може да се завърне като малък флагман с Android

Спомняте ли си за Pebble? Това беше компанията зад един интересен умен часовник, който през 2012 година успя да привлече над 10 милиона долара в Kickstarter, а доставките му към подкрепилите кампанията започнаха точно преди 10 години. Няколко години по-късно компанията прекрати своята дейност, а интелектуалната й собственост беше придобита oт Fitbit, която сега пък е част от Google.

Тук ще стане дума за основателя на Pebble Ерик Миджиковски, който миналата година стартира петиция за създаването на флагмански смартфон, който е с размерите на iPhone mini, но използва с стоковата версия на Android. Петицията успя да привлече над 38 000 подписа и това явно се е оказало достатъчно, за да задвижи идеята и да събере група от ентусиасти, които наистина искат да видят на пазара малък флагман с Android.

Според The Verge проектът Small Android Phone вече се занимава с планирането на такъв проект и участниците вече обсъждат дизайна, снабдяването с компоненти като дисплей и основен процесор, както и цената на крайното устройство. Те събират и обратна връзка за всеки аспект от проектирането на устройството. Много от участниците в проекта са бивши служители на Миджиковски, но към тях се присъединяват и други експерти.

Пред осъществяването на идеята има още много работа и няма яснота кога и дали подготвяното устройство ще достигне до пазара. Иначе е планира това да е премиум продукт с метална рамка с покритие от стъклен композитен материал или от алуминий с керамично покритие като се цели отличаване чрез внимание към детайлите. В една от скорошните срещи на екипа се обсъжда и дизайна на устройството.

В момента се обсъждат два чипсета – Snapdragon 8 Plus Gen 1 и все още необявен модел от среден клас на Qualcomm. Основната камера пък може да е с резолюция около 50МР. Екипът се надява да осигури и поне две години софтуерна поддръжка. Що се отнася до цената тя може да е около 850 долара, но крайната ще зависи от много фактори. Екипът очаква да плати повече за производството, защото първоначалната поръчка няма да е много голяма.

Планирането на подобен продукт обаче не е лесна задача – например малък дисплей се оказва особено предизвикателно. Оказва се, че подобни компоненти се правят все по-малко и не е изключено да се прибегне до създаването на дисплей специално за проекта, което ще го оскъпи допълнително. Иначе ентусиастите се надяват да ползват колкото се може повече готови компоненти, което ще ускори работата.

Предстои и набиране на финансиране, което ще стане през кампания. Тя обаче вероятно няма да стане през Kickstarter, защото се цели привличането на 40-50 милиона долара, а при такава сума таксата за платформата ще е голяма. Сметките на Small Android Phone са базирани на поръчката на 50 000 устройства, но ако се включат повече потребители финалната цена на устройството ще намалее.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция