Печалбата на Apple от продажбите на iPhone спада, смятат анализатори

Печалбата на Apple от продажбите на iPhone спада, смятат анализатори
Apple не спират да отчитат рекордни продажби, приходи и печалба тримесечие след тримесечие, вече дълго време, и едва ли сред читателите ни има хора, които да не са си задавали въпроса колко дълго ще продължи това. Според анализаторите от Pacific Crest Apple скоро ще започне да печели по-малко от продажбите на iPhone, тъй като цената на компонентите непрекъснато се увеличава, докато цената на смартфона остава същата. Според Pacific Crest компонентите за последния iPhone струват 370 долара, което е по-високо от очакваното и ще се отрази на резултатите на компанията през декември.

Според специалистите брутният марж за декември на Apple ще е 38,8%, което ще е малък спад от 40% през предишния период. Всъщност тенденцията за спад в печалбата на Apple се забеляза още в резултатите на компанията за третото тримесечие на годината, когато стана ясно, че чистата печалба на Apple от едно продадено устройство е започнала да намалява за пръв път от представянето на iPhone.

http://allthingsd.com/20121126/iphone-5-costs-may-be-eating-apples-gross-margins/

  • [Quote]Добави дистрибуцията и рекламата към сметката.[/Quote] Защо? В статията става въпрос само за материалите. [Quote]Според Pacific Crest [B]компонентите[/B] за последния iPhone струват 370 долара[/Quote] [Quote]Не са верни цифритe, изводите също. Стойността на вложените материали (BOM) за iPhone 5 (16GB) е $199. Асемблирането струва $8. Общата цена на хардуера е $207. Версията с 64GB флаш добавя само $30 към стойността на материалите.[/Quote] Тези цифри изглеждат доста по близко до реалността, пък статията е гола вода.
    Parmenion
  • Не са верни цифритe, изводите също. Стойността на вложените материали (BOM) за iPhone 5 (16GB) е $199. Асемблирането струва $8. Общата цена на хардуера е $207. Версията с 64GB флаш добавя само $30 към стойността на материалите .
    A4i
  • Добави дистрибуцията и рекламата към сметката.
    vladovn