#perfect10 факти от историята на Huawei

Китайската компания Huawei е сред най-бързо развиващите се в световен мащаб производители на смартфони, а през юли дори успя да изпревари Apple по доставки. Със сигурност познавате продуктите й, но знаете ли как е започнало всичко? Предполагаме, че за мнозина ще е интересно да научат малко повече за историята и по-любопитните събития около развитието на Huawei. Например едва ли много от вас знаят, че голяма част от бизнеса на компанията е свързан с комуникационната инфраструктура и че Huawei разполага с развойни центрове в редица точки на света, които ѝ помагат да бъде конкурентоспособна. Но да започнем от началото.

Аксесоари за:

Компанията е основана през 1987 г. от Рен Женгфей в Шънджън, китайски град в провинция Гуандун. Първоначалната й дейност е препродажба на PBX суичове внос от Хонконг, а впоследствие компанията започва да създава собствени продукти. Първият пробив на Huawei идва през 1993 г., когато пуска първият програмно управляем телефонен суич C&C08 собствена разработка. Това е най-мощното устройство от този тип в Китай по това време. Компанията започва да се налага в селските райони и малките градове и печели поръчки от местната власт. Следват договори и с военните, което допълнително помага за развитието й.

Краят на 90-те години на миналия век е ключов за компанията с развитието на технологиите за GSM комуникация. Huawei представя първото си подобно решение през 1997 г., две години по-късно създава развоен център в Индия, а през 2000 година – и в Швеция. През тази година компанията вече генерира приходи от 100 милиона долара от външните пазари. Към 2002 г. приходите от чуждестранни продажби вече достигат 552 милиона долара, а през 2001 Huawei създава четири развойни центъра в САЩ.

Първият сериозен пробив на европейския пазар идва през 2004 г., когато компанията подписва договор на стойност 25 милиона долара с холандския оператор Telfort. Същата година Huawei създава джойнт венчър със Siemens за разработката на TD-SCDMA решения. През следващата година се случва нещо много важно – за първи път приходите й от външните пазари надминават тези от родината. Едва три години след първия си договор с европейски телеком, компанията вече е партньор на всички топ оператори на континента.

През 2009 г. Huawei достига до втора позиция в световен мащаб по отношение на пазарния дял при оборудването за безжичен достъп и заедно с TeliaSonera в Норвегия изгражда първата в света потребителска LTE/EPC мрежа. Чрез изграждането на 20 центъра за данни за облачни услуги през 2011 г., компанията навлиза и в този сектор. Развитието в тази сфера продължава и през следващата година, когато Huawei в партньорство с клиенти в 33 държави, създава най-големия десктоп облак, който се използва ежедневно в работата на приблизително 70 000 служители. През 2014 г. Huawei изгражда още над 480 центъра за данни, от които 160 са за облачните решения на компанията. Развитието на облачната инфраструктура продължава през 2016 г., когато компанията вече предоставя облачно изчислителни решения на потребители в над 130 държави.

Подразделението за телефони е създадено през 2003 година, а първото устройство е доставено на следващата година. Пред 2005 Huawei пуска първия си 3G телефон, а през 2006 и 2007 осигурява устройства за Vodafone и Telefonica. Стигаме до 2009 година, когато се появява първият смартфон с Android на Huawei – това е моделът U8220 за T-Mobile. През 2010 са представени първите телефони в серията Ideos с Android 2.2, а през 2011 година за 100 дни компанията успява да продаде в родината си над 1 милион броя от модела C8500.  През следващата година се появяват модели като Ascend D1 quad и Ascend P1 S, който за кратко успя да бъде най-тънкият смартфон в света.

2013 година също носи много новини около мобилното подразделение на компанията. По време на мобилния конгрес се въвежда слоганът Make it Possible, в Китай се ражда марката Honor, а освен това през тази година са представени модели като Ascend P6, Ascend Mate, Ascend P2 и Ascend W1, който е първият модел на компанията с Windows Phone 8. През септември 2015 компанията се включва в серията Nexus с премиерата на модела Nexus 6P. През миналата година излезе и първият телефон с двойна основна камера и технология на Leica – Р9, а междувременно се готвим да видим третото поколение на разработката в серията Mate 10.

Стремителното издигане на пазара на смартфони е добре изразено – през 2014 година компанията успя да достави 75 милиона смартфона, през 2015 доставките надхвърлят 100 милиона, а през 2016 достигат 139 милиона броя. Тази година също очакваме увеличение – както вече писахме, през юни и юли Huawei изпревари Apple по доставки на смартфони в световен мащаб. Като цяло китайците са на трета позиция по пазарен дял в глобален мащаб и ще е интересно да разберем как ще се промени подредбата през идните месеци.

Това обаче не е всичко, защото компанията навлиза и на пазара за носими устройства с разнообразни решения като фитнес гривни и часовници, които също се радват на голяма популярност. Прави таблети и дори компютри. Освен това Huawei има филиал, занимаващ се с производство на полупроводникови продукти – HiSilicon, който проектира собствени чипсети за смартфони с бранда Kirin. Най-новото допълнение в него – Kirin 970, беше представено в началото на септември, а утре ще бъдат обявени първите продукти с него, които са в серията Mate 10. Чипсетът е изработен по 10-нанометрова технология и включва специален чип за ускоряване на задачите, използващи изкуствен интелект.

  • В цял свят се издържат медиите от реклама. Няма как иначе.
    tzincbg
  • Платената статия достигна до вас, благодарение на щедрото финансиране на Хуявей и продажните дупета на българския екип на мобайлбългария!:)
    strikercho
  • Абсолютно си прав, китайците са страшни хиени и крадат каквото могат от ноу хау до качествени кадри и технологии и както каза самите западни компании са си виновни като им предоставиха на тепсии готови решения и с изместването на цялото производство в Китай нещата се подреждат. Китайската експанзия тепърва се разраства и нещата ще станат още по драстични.
    mamuta70