#perfect10 идеи за полезни инструменти

#perfect10 идеи за полезни инструменти

Хубавото на съвременните мобилни операционни системи е, че осигуряват на потребителите куп възможности за персонализиране на различни параметри и функционалности. Било то външния вид на отделни компоненти, цялостна промяна на интерфейса или други параметри – много от тези възможности са вградени в операционната система, но още повече са достъпни през външни приложения. В настоящия материал ще ви запознаем с няколко полезни предложения.

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Освен софтуерните клавиатури по подразбиране, които се използват в устройствата с Android и iOS, можете да изберете и алтернативни решения. Такова е приложението SwiftKey, което вече е част от Microsoft и предлага полезни възможности за въвеждане на текст. Услугата е безплатна за Android и iOS и се адаптира към начина ви на писане, като с времето можете да пишете по-бързо с по-малко грешки. Възможно е и въвеждането на текст чрез жестове, като плъзвате пръст върху буквите. Клавиатурата се учи от начина на въвеждане на никове, имена на спортни отбори и дори индивидуални фрази, които ползвате често. Във визуално отношение можете да променяте интерфейса с теми. Алтернативно предложение е клавиатурата Swype.

Android позволява персонализиране чрез ползването на различни лаунчери, заменящи почти изцяло графичния интерфейс на операционната система. С над 50 милиона изтегляния, Nova Launcher е сред най-популярните такива решения. Лаунчерът има пълнофункционална безплатна версия, поддържа външни пакети от икони и позволява промяната на различни елементи от интерфейса. Налични са различни цветови опции за папки, надписи, тапети и др. Платената версия, която е с цена 10 лв. (често може да се купи и за по-малко), включва още стартиране на приложения чрез жестове, брояч на непрочетените известия, повече ефекти при скролиране, създаване на персонализирани раздели и папки и др. Интересен алтернативен лаунчер е Microsoft Launcher, който е част от експанзията на Microsoft на територията на Android.

Сред предложенията ни е и Tasker – приложение за Android, което изпълнява задачи (набор от действия) на базата на условия (дата, време, местоположение, събитие, жест и др.), които се задават чрез потребителски профил или уиджет. Макар концепцията да е сравнително проста, възможните комбинации от условия и свързаните с тях действия са над 200 на брой. Сред тях са възможност за събуждане с произволна песен от музикалната ви колекция, препрограмиране на хардуерните бутони да стартират приложение или някаква команда и много други. Всичко това идва на цена от 5,85 лв.

Някои смартфони включват много възможности за персонализация. Моделите от серията Huawei P10 предлагат на потребителя възможност да избере как да изглежда интерфейсът чрез различни теми, които са налични през специално приложение. Темите включват различни икони и визия на потребителския интерфейс, а освен това устройствата поддържат управление чрез жестове, включително бързо стартиране на приложения чрез изписване на символи върху екрана с кокалчетата на пръстите.