Huawei P10

Huawei P10

По традиция през първата половина на годината Huawei представя своите флагмански модели в серията P и китайците не изневериха на това и сега.  За пореден път в серията бяха добавени два смартфона с до голяма степен сходни характеристики, но с различен диагонал на екрана, а освен това компанията продължи започналото през миналата година партньорство с германската компания Leica. Логото на пионерите във фотографията служи добре на амбициозната китайска компания, която тази година отбелязва 30 години от своето основаване и вече може да се похвали с третото място при доставките на смартфони. Huawei обаче се е прицелила към върха и работи неуморно за изкачването на последните стъпала до него. Това показват и новите P10 и P10 Plus, които успяват да предложат най-доброто, на което е способна компанията в хардуерно и софтуерно отношение.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Дизайн

На пръв поглед телефоните не се различават много от своите предшественици, но външният вид лъже. Компанията е запазила базовата форма на P9, но е заоблила ъглите и страничните повърхности, което прави P10 една идея по-ергономичен. Изработката на алуминиевия корпус е все така прецизна, а лентите за антените са станали по-дискретни, като част от тях са преместени към края на корпуса и така правят по-малко впечатление. Върху долната страна откриваме USB Type-C порт, силен високоговорител и стандартен жак за слушалки, които са центрирани перфектно за разлика от оформлението на Samsung Galaxy S8 например. Това може да изглежда като незначителен елемент, но показва какво внимание към детайлите обръща Huawei. Бутонът за включване е текстуриран за по-лесно напипване, а освен това е украсен с атрактивен червен акцент.

Тази година компанията реши да си партнира Pantone, за да предложи телефона в два по-специални цвята – единият от тях е зелено (greenery) и беше избран от същата компания за цвят на 2017, а вторият е синьо (dazzling blue). Заедно с това са налични още няколко класически цветови варианта (черно, сребристо, бяло, розово злато и златисто), а освен това компанията е решила да предложи телефоните с различна текстура на корпуса. Златистият и синият вариант са със заден панел с т.нар. hyper diamond-cut завършек – при него металът е фино нарязан за образуване на грапава повърхност, която отразява светлината по ефектен начин и задържа по-малко отпечатъци. Бялата версия е с гланцово покритие, а останалите варианти са с матова текстура на метала. Лека промяна има и в оформлението на стъклената зона около основната камера, но нищо, което заслужава повече внимание.

Сензор за отпечатъци

Една от по-съществените разлики с P9 е свързана с позицията на сензора за отпечатъци, който вече се намира под дисплея и на практика е вграден под предпазното стъкло. Промяната сигурно няма да се хареса на всички, които намират позицията върху задния панел за по-интуитивна, но предното разположение също има своите предимства, като например лесно отключване, ако телефонът се намира върху маса или пък в автомобилна поставка. Има и друг довод в подкрепа на новата позиция – сензорът може да замени виртуалните бутони за управление, така че може да освободите допълнително екранно място. Функцията е полезна и с нея се свиква бързо, така че й отделете малко време. След като я активирате в настройките на телефона, ще можете да се  връщате назад с докосване на сензора, а продължително натискане действа като home бутон и зарежда основния екран.

За да извикате мултитаскинг менюто, трябва да плъзнете пръст наляво или надясно. Ако държите на възможността да стартирате приложението на Google, може да го направите, като плъзнете пръст нагоре от долната част на дисплея, но това изисква малко повече тренировки. Единственият по-сериозен недостатък на навигацията чрез сензора за отпечатъци е, че така губите функцията в Android за бързо превключване между двете приложения чрез двукратно натискане на мултитаскинг бутона. Huawei обещава да разшири функционалността на сензора, така че тази опция може и да бъде добавена по някое време. От друга страна сензорът работи изключително бързо и разчита отпечатъците почти мигновено без никакво забавяне. Той може да се ползва и за ограничаване на достъпа до съдържанието на защитена зона в телефона, която е достъпна само за неговия притежател.

Дисплей

Над сензора за отпечатъци е разположен 5,1” IPS LCD дисплей с резолюция 1080p, който осигурява ярко и контрастно изображение с високи ъгли на видимост. Компанията е добавила опция за промяна на цветната му температура, така че ще настроите изгледа му според предпочитанията си. На фона на другите флагмански смартфони тази резолюция може би изглежда малка, но според нас е напълно достатъчна за подобен диагонал, а освен това пикселната гъстота достига 432 PPI. Ако искате повече пиксели, може да се насочите към P10 Plus, който има 5,5” дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела, а пикселната гъстота се увеличава до 540 PPI. Така обаче ще се лишите от предимството на по-компактния модел във време, в което размерите на флагманските смартфони стават все по-големи. Единствената ни забележка е свързана с поставения от Huawei протектор върху екрана, който задържа пръстови отпечатъци – според информацията това е направено заради липсата на олеофобно покритие върху стъклото над дисплея, но не сме сигурни дали не е така само при първите партиди от устройството. В комплекта на телефоните влиза и прозрачен поликарбонатен калъф, който ще осигури допълнителна защита при изпускане.

Хардуер

Под този прецизно изработен метален корпус се крие и мощен хардуер. Компанията е заложила на своя нов чипсет Kirin 960, който е изработен по 16-нанометрова технология и вече се появи в Huawei Mate 9. Той комбинира в подредба big.LITTLE 4 ядра Cortex-A53 с честота 1,8GHz и 4 Cortex-A73 с честота 2,4GHz, които са допълнени от бързия графичен ускорител Mali-G71 MP8. Първата група ядра има по-ниска консумация на енергия и се грижи за задачи, които не изискват висока производителност, а втората се включва, когато има нужда от такава. По отношение на паметта при P10 откриваме 4GB RAM и 64GB вградена (от UFS 2.1 тип), която може да се увеличи чрез добавения хибриден слот – той позволява да ползвате и две SIM карти, ако вградената памет ви е достатъчна. В същото време P10 Plus осигурява 6GB RAM и удвоява вградената памет до 128GB. Системата работи изключително пъргаво, приложенията се отварят бързо, а превключването между намиращите се във фонов режим е безпроблемно. Графичният ускорител също се представя много добре и осигурява висока производителност за забавления и с най-тежките игри, а съвместимостта му с Vulkan API гарантира, че е готов и за бъдещето.

Интерфейс и софтуер

В софтуерно отношение устройството предлага Android 7.0 Nougat с потребителски интерфейс EMUI 5.1, който е еволюция на интерфейса, който видяхме в Mate 9. Много може да се говори за интерфейса на Huawei, но не можем да отречем, че през последните години компанията вложи огромни усилия за подобряване на качеството му. Всички части на платформата на Android отново са скрити под персонализираната софтуерна обвивка, а заедно с това са били премахнати и някои от стандартните й функции – например добавката Smart Lock поддържа отключване на устройството чрез свързано Bluetooth устройство, но не и чрез останалите налични опции (глас, лицево разпознаване, местоположение и докато се носи от вас). Отново е включена познатата от iOS възможност за търсене в цялата система чрез дръпване на основния екран надолу и тази функция работи чудесно, защото бързо може да намерите желаното съдържание – приложение, текст, контакт, файл и др.

Сред по-интересните особености е и функцията App Twin, която позволява работа с два Facebook или WhatsApp профила, а освен това е добавена опция за организиране на инсталираните приложения в отделна секция, но ако предпочитате, можете да ги оставите върху основния екран и да ги подредите в папки. При представянето на интерфейса Huawei изтъкна, че е оптимизирала много негови аспекти, така че повечето действия да се извършват в по-малко стъпки. Всеки цветови вариант идва със специална тема, която отразява оцветяването на корпуса, но на разположение е услуга за изтегляне на допълнителни теми, която включва стотици предложения. По- интересни са скритите промени, защото те подобряват потребителското преживяване. Компанията е приложила технологии за машинно обучение, които се учат от потребителските навици и оптимизират системата, така че най-често използваните приложения да се отварят по-бързо и да имат достатъчно памет.

Алгоритмите работят за рециклиране на ненужните файлове и компресиране на паметта, а според Huawei това ще доведе до запазване на високата производителност дори и след месеци. В интерес на истината, не забелязахме признаци на забавяне след продължителна употреба, каквито се наблюдават в други модели, а често ползваните приложения винаги се стартираха много бързо. Системата упражнява по-голям контрол и над приложенията във фонов режим, така че няма опасност някое от тях да източи батерията по-бързо, а времето за работа на телефона в режим на готовност се удължава значително. Като цяло интерфейсът изглежда много по-добре след мащабния редизайн от края на миналата година и работи без никакви съществени забележки.

Камера

Huawei отново акцентира върху фотографските възможности на P10, които са надградени подобаващо, а двойната камера на телефона пак е брандирана с логото на германската компания Leica. Подобно на камерата в Mate 9 тя комбинира 20MP монохромен сензор с 12MP RGB сензор, който е снабден със система за оптична стабилизация. Първият улавя повече светлина и детайли, защото е лишен от RGB филтър, а с получената информация се комбинира с данните от другия сензор за получаване на крайно изображение с повече контраст, уловени детайли и с по-малко шум. Възможно е да получите и 20МР цветни снимки, което също е следствие от съвместната работа на двата сензора – монохромният улавя детайлите и разпределението на яркостта, а цветният осигурява данни за цветовете.

Новост е и добавянето на фокусиране чрез фазова детекция (PDAF), която е част от хибридната система за автофокус и включва и няколко други технологии – чрез лазер, чрез определяне на контраста и чрез отчитане на разстоянието до обекта, които се прилагат според конкретните условия. Ползването на два сензора осигурява и познатата възможност за симулиране на боке ефект чрез промяна на блендата (f/0.95 – f/16), която познаваме от P9 – тя позволява префокусиране и след заснемане и е най-подходяща за намиращи се в близост обекти. Ако искате да получите камера с още по-добри параметри, ще трябва да се обърнете към P10 Plus, защото неговата оптика Summilux-H е с бленда f/1.8 вместо f/2.2 при Summarit-H лещите на P10. Това не само повишава светлочувствителността, но и позволява постигането на малко по-добър естествен боке ефект, без да се прибягва до софтуерното му емулиране.

Компанията е добавила и система за 2х хибридно приближение с намалена загуба в качеството, която разчита на специални алгоритми за мащабиране, но както може да се предположи, резултатите от нея не могат да се сравняват с постиганото по оптичен начин. Все пак резултатите от това са по-добри от постигнатите с обикновено цифрово приближение. Сред новите възможности на камерата е новият портретен режим, който обещава създаването на по-качествени портретни снимки. Той залага на специални алгоритми, за да създаде 3D картина на лицата в кадъра, и след това прилага различни подобрения на чертите, като обръща особено внимание на очите. Добавена и технология, която реагира на промените в околната светлина и автоматично настройва баланса на бялото, скоростта и други параметри, а функцията за динамично осветяване добавя лек артистичен ореол. Резултатите наистина са впечатляващи с ефектно отделяне на основния обект от фона (т.нар. боке), а ако решите да снимате в монохромен режим, ще получите още по-детайлни кадри. Имате възможност да контролирате и степента на разкрасяване, която се грижи за създаването на по-добре изглеждащи снимки.

Предната камера с резолюция 8MP и бленда f/1.9 и улавя два пъти повече светлина от камерата в P9 и също е получила достъп до новия портретен режим. Боке ефектът обаче не е толкова добър, защото все пак се ползва само един сензор и замъгляването на фона се прави изцяло софтуерно. Сред другите интересни функции на селфи камерата е възможността за автоматично преминаване между широкоъгълен и стандартен изглед, което е много удобно, ако искате да уловите в кадъра повече хора. Предната камера отново предлага опция за използване на екрана като светкавица за осветяване на лицето. Huawei P10 поддържа запис на видео в 4K резолюция (с H.265 кодек), което е пряко следствие от подобренията в  новия чипсет Kirin 960. На разположение са още опции за запис на 1080p @ 60fps или 720p @120 fps видео.

В потребителския интерфейс на камерата няма особени разлики спрямо Mate 9, но са направени някои промени в разположението на иконите за по-удобен достъп до основните опции. Приложението е лесно за овладяване, като дава директен достъп до често използвани функции като светкавица, филтри и боке режим, а плъзване от двете страни на екрана отваря настройките за активния режим или списък с всички налични режими, които не са малко. Ако искате повече контрол, с плъзване на пръст може да преминете в професионален режим, който осигурява възможност за снимане в RAW за последваща обработка на кадрите и дава достъп до ръчен контрол над различни параметри на снимане. Камерата се представя много добре и при достатъчна светлина може да получите впечатляващи кадри с реалистични цветове, добра детайлност и правилна експозиция. Когато светлината намалява, се губят някои детайли заради агресивната система за подтискане на шума, но въпреки това камерата продължава да се държи на ниво с коректно определяне на баланса на бялото и на експозицията. С Huawei P10 идва и приложението Quik на GoPro, което се грижи за автоматичното създаване на кратки клипове с различни ефекти и музика от намиращите се в галерията снимки и видео, които са подходящи за бързо споделяне в социалните мрежи.

Тестови снимки и видео с Huawei P10

Тестови снимки и видео с Huawei P10 Plus

Батерия

По време на теста на Huawei P10 и P10 Plus установихме, че телефоните осигуряват много силен мобилен сигнал и нямат проблеми в местата, в които обикновено други смартфони не успяват да осигурят добра връзка, а качеството на звука при разговор е отлично. Каква е ситуацията с батерията? Двата телефона предлагат батерии с капацитет съответно 3200 mAh и 3750 mAh, които поддържат технологията за бързо зареждане на Huawei Super Charge, но не забравяйте, че трябва да ползвате включените в комплекта зарядно и кабели. P10 спокойно осигурява ден на нормална работа с едно зареждане, а както споменахме, консумацията на енергия в режим на изчакване е впечатляващо ниска, така че ако не ползвате устройството много активно, може да изкара и повече, преди да се наложи да го заредите. Положението е подобно и при P10 Plus, но имайте предвид, че по-високата резолюция и по-големият дисплей имат нужда от повече енергия и това е видно в резултатите от теста на батерията с приложението PCMark. Тук е мястото да допълним, че по-големия телефон е снабден и с инфрачервен сензор за управление на различни устройства.

Заключение

Без съмнение Huawei P10 е най-добрият смартфон, който китайската компания е пускала досега на пазара. Прецизната изработка на корпуса, интересните нови цветове, интересната обработка на корпуса,  вниманието към детайлите, подобренията в софтуера, бързият сензор за отпечатъци и възможностите на камерата лесно го поставят в класациите с най-добрите устройства за годината. Ефективният контрол на енергопотреблението и използването на 5,1” дисплей за осигуряването на телефон с по-компактни размери също са в полза на P10, а освен това и производителността е на високо ниво, така че няма да разочарова потребителите с по-високи изисквания. Донякъде обаче оставаме с усещането, че Huawei е решила да не рискува и е заложила на сигурно, като се е спряла на дизайн, който не се различава чак толкова много от този на P9. В това няма нищо лошо, но в същото време LG и Samsung направиха решаваща стъпка към безрамковите смартфони, каквато очакваме по-късно през годината и от Apple.

  • доста расистко мнение.. има ли нещо, което да не се произвежда в Китай? Кой от кого копира е трудно да се каже. Друг е въпроса защо изобщо е необходимо да се дават 1000+ за една "пръчка" било то жълта, бяла или каквато там си решил и да я ползваш само за вайбър, фейсбук и безсмислени селфита..
    maxito2
  • Любимият ти айфон съвсем случайно също се сглобява в Китай ;)
    Боби13