#perfect10 услуги за гледане на любими филми и сериали

В днешното забързано ежедневие имаме все по-малко време да се наслаждаваме на филмите и сериалите, които обичаме, но развитието на технологиите ни позволява да гледаме видео съдържание навсякъде, където пожелаем. Да не говорим, че екраните на мобилните устройства стават все по-големи, а резолюцията им се увеличава. В допълнение и мобилната свързаност е по-достъпна от всякога, което ни позволява да гледаме любимото си съдържание в движение. Ето няколко услуги и платформи, с които можем да се забавляваме навсякъде.

Безспорно една от най-популярните услуги за стрийминг на видео съдържание в световен мащаб е Netflix, а хубавото, е че от известно време тя е налична и в България. Netflix предлага достъп до голям каталог от филми и сериали, част от които собствена продукция. Налични са филми и сериали от вселената на Marvel, а още известно време ще предлага и продукции на Disney, но предложенията не се ограничават само с тези. Услугата е налична в повечето съвременни умни телевизори, които дори имат бутон за стартирането ѝ на дистанционните си. Налични са приложения за iOS, Android и игрови конзоли, а през  компютър достъпът е директно през браузера. За да ползвате Netflix, не се изисква дългосрочен договор, а плащането става на месечна база.

За някои от филмите и сериалите са налични субтитри на български, а предложенията с такива през идните месеци само ще се увеличават. Ако сте нов клиент, можете да пробвате услугата безплатно за един месец, а след това цените започват от 7,99 евро за базовия план, който ви дава достъп от различни устройства като телевизор, таблет, лаптоп и смартфон, но не можете да гледате съдържание на повече от едно в даден момент. Стандартният план струва 9,99 евро и предлага съдържание в HD резолюция и възможност за гледане едновременно от две устройства. Премиум планът, който е с цена 11,99 евро, добавя достъп до UHD съдържание и HDR и позволява едновременно гледане на до 4 устройства.

На следващо място сред предложенията ни е стрийминг услугата на HBO - HBO GO. Подобно на Netflix, и тук разполагате с достъп до голям каталог с филми и сериали, но и телевизионни предавания като шоуто на Джон Оливър и др. Mожете да стриймвате съдържание на компютър, таблет, смартфон (iOS/Android), игрова конзола и телевизор (някои имат вградено приложение, а тези с Android TV ползват Chromecast). Основната разлика тук, е че трябва да имате абонамент към някой от телекомите, телевизионни или интернет доставчици, които са партньори на HBO в България и да сте избрали съответен план с пакет за HBO GO.

HBO GO е дом и на най-популярния сериал през последните години – “Игра на тронове”, но освен това може да откриете десетки други предложения като например “Туин Пийкс”, “Историята на прислужницата”, “Табу”, “Големите малки лъжи”, “Западен свят” и “Вице”. За разлика от продукциите на Netflix, чиито цели сезони са достъпни наведнъж, тук нещата са на телевизионен принцип и новите епизоди излизат на определен период от време, но има и много по-стари сериали, които са достъпни изцяло. За голяма част от съдържанието са налични субтитри на български, а за детските предложения има и озвучаване на български.

Amazon Prime Video е друга популярна услуга за стрийминг на филми и сериали. Подобно на предходните две предложения, Amazon също има свои оригинални продукции като например “Човекът във високия замък”, “Американски богове”, “Моцарт в джунглата”, The Grand Tour и др. Съдържанието е налично и офлайн, ако предварително го изтеглите през някое поддържаните устройства, базирани на iOS и Android. Услугата е налична и през браузер и съвместими умни телевизори. Можете да гледате съдържание едновременно на до три устройства, а aко искате да изпробвате безплатно услугата, е наличен 7-днeвен пробен период. В момента за нови клиенти услугата се предлага за 2,99 eвро за първите шест месеца при стандартна абонаментна такса от 5,99 евро.

MUBI е малко позната у нас услуга за онлайн достъп до видео съдържание, която е съфинансирана от програма Creative Europe на ЕС. Платформата е насочена по-скоро към ценителите на качественото кино и предлага подбрани филмови заглавия от цял свят, включително и класически филми. Експерти на компанията добавят ново заглавие всеки ден, което е налично за гледане в рамките на месец, като при това от каталога отпада едно, така че в даден момент можете да избирате измежду 30 филма. Абонаментът за MUBI е 5,99 евро на месец, а преди това можете да се възползвате от безплатен пробен период. Филмите могат да бъдат стриймвани или сваляни за гледане, когато нямате връзка с интернет. В даден момент с един акаунт може да се гледа едновременно на две устройства. Налични са приложения за iOS и Android, някои умни телевизори, стрийминг плеъри и игрови конзоли, а освен това можете да гледате през компютърен браузер.

Основната българска платформа за стрийминг на видео съдържание е VOYO, част от групата на bTV. Услугата включва над 5000 часа видео под формата на филми и сериали, но освен това предлага още концерти и спортни събития на живо, радио канали и реалити формати. Преди да се абонирате, можете да се възползвате от едноседмичен пробен период. След това цените започват от 8 лв. на месец, a останалите опции са 40 лв. за половин година и 67 лв. за година. Възможно е да регистрирате до три активни устройства, през които да имате достъп до услугата, но във всеки един момент можете да я ползвате през едно от тях. Налични са приложения за Android и iOS, но няма проблем да ползвате VOYO и през браузер за компютър.

Тук е мястото да споменем, че някои от телекомите и телевизионни оператори предлагат достъп до мобилна телевизия, която в зависимост от избрания доставчик включва различни канали и екстри. Цените също варират значително в зависимост от плана и това дали ползвате други услуги от доставчика. Разбира се основните телевизионни канали у нас могат да бъдат гледани онлайн от сайтовете на съответния канал.

За да имате стабилен сигнал навсякъде, е важно да ползвате телефон, който може да ви го осигури. Такива са Huawei P10 или P10 Plus, които включват 4x4 LTE MIMO антени за максимална производителност дори и в зони със слабо покритие. Независимо от избраната услуга, за продължително гледане на видео е нужна и батерия с по-голям капацитет. Huawei P10 например разполага с 3200 mAh батерия, a при P10 Plus откриваме захранващ елемент с капацитет 3750 mAh. И двете батерии поддържат технологията за бързо зареждане Super Charge, която бързо осигурява необходимата енергия за работа.