Петр Келнер ще плати над 1 милиард евро за bTV и телевизии в още 4 държави

Петр Келнер ще плати над 1 милиард евро за bTV и телевизии в още 4 държави

Контролираната от Петр Келнер компания PPF Group, която притежава и Telenor България, обяви, че е постигнала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises Ltd, която управлява bTV и телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Стойността на сделката е 1.15 милиарда евро, а преди финализирането й се очаква одобрение от акционерите на CME, Европейската комисия и националните регулатори в страните, в които оперира CME. Този процес ще отнеме няколко месеца.

Петр Келнер заявява, че покупката ще допълни и заздрави телекомуникационната дейност на PPF Group в ЦИЕ, а тъй като СМЕ е здрава и добре управлявана организация няма да се правят никакви значителни промени в нейните работа. PPF Group посочва, че CME работи в 5 европейски държави и е една от водещите медийни компании в Централна и Източна Европа с 30 телевизионни канала (ефирни и платени) с над 45 милиона зрители.

В съобщението се изтъква, че през последните години в Европа и САЩ се наблюдава тенденция за интеграция на създаването на съдържание и неговата дистрибуция. Припомняме, че компанията на Петр Келнер се опита да придобие "Нова броудкастинг груп", но Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с Modern Times Group и шведската компания продаде активите си в България на Кирил и Георги Домусчиеви.

Източник: Дневник, PPF Group

Оферти на деня