Philips прехвърли останалите си потребителски продукти за развлечение на Funai

Philips прехвърли останалите си потребителски продукти за развлечение на Funai
Philips съобщиха по-рано през седмицата, че компанията е продала остатъка от доскоро основния си бизнес за потребителска електроника на японската компания Funai Electric и повече няма да произвежда такива устройства (аудио, видео, мултимедия и аксесоари). Причината за това е, че Philips не се справят добре с конкуренцията на пазара. Цената на сделката е 150 милиона евро в брой и лицензионнa таксa за използване на бранда на компанията и е за първоначален период от пет и половина години с опция за подновяване за още пет години.

Сделката за прехвърляне на бизнеса с аудио, мултимедия и аксесоари се очаква да бъде финализирана през втората половина на 2013 г. Производството на видео продукти ще бъде прехвърлено през 2017 г. съгласно актуалните договорености за лицензиране на интелектуалната собственост. Печалбата от сделката ще бъде финансово вписана от датата на окончателно приключване.

Philips ще се фокусира върху здравето и подобряването стандарта на живот с портфолио, включващо продукти за лична хигиена, здраве и красота, електродомакински уреди и кафе машини. Решението на Philips идва, след като за последното тримесечие на 2012 г. компанията отчете 358 милиона евро загуби. За сравнение, година по-рано тази цифра е била 162 милиона. За цялата 2012 г. компанията все пак има печалба от 231 милиона евро и 9,8% увеличение на приходите до 24,79 милиарда евро благодарение на силния ръст на развиващите се пазари. През 2013 г. от компанията очакват увеличение на приходите с между 4% и 6%.

  • [Quote]Жалко, при електрическите самобръсначки са най-добрите. [/Quote] аз доколкото разбирам от новината точно тоя бизнес е един от тези които ще запазят, слава богу ;) те и без това малко се поизложиха при телевизорите...че имах един дето не беше това което се очаква от такава марка :D
    berserk