Новите телевизори на Samsung и Philips ще получат Filmmaker Mode

Новите телевизори на Samsung и Philips ще получат Filmmaker Mode

Тази година все повече телевизори ще започнат да показват филмите така, както са предвидили техните създатели. Много от новите модели ще поддържат новия режисьорски режим (Filmmaker Mode), който е дефиниран от UHD Alliance – група от холивудски филмови студия и производители на потребителска електроника. Инициативата стартира през миналото лято и беше подкрепена от водещи режисьори като Мартин Скорсезе, Раян Джонсън, Пати Дженкинс и Раян Куглър.

Целта на новия профил е да отговори на притесненията сред продуцентите, че с изобилието от настройки в потребителските UHD телевизори потребителите невинаги могат да видят филмите в техния оригинален вид. На практика Filmmaker Mode деактивира всички допълнителни обработки на изображението като заглаждането на движението, което води до т.нар. ефект на сапунен сериал, и дава на потребителите възможност да се насладят на визията на творците, включително по отношение на съотношението на картината, цветовете и кадровата честота.

LG вече обяви намеренията си да предложи такива телевизори през тази година, но освен това очакваме модели с опцията от Samsung, Kaleidescape, Philips (TP Vision), Panasonic и Vizio. Засега от списъка изненадващо отсъстват Sony, която също е член на UHD Alliance, както и TCL. Заедно с това UHD Alliance иска да улесни ползването на Filmmaker Mode и опцията да се активира автоматично, а освен това името й ще бъде стандартизирано в продуктите на различните производители. И накрая имайте предвид, че добавката ще е налична само в нови модели телевизори, и то не във всички.

Източник: The Verge

 • А как ще се засича видеото? Примерно ще ми засече ли холивудските цветове ако сваля mkv филм и го пусна през hdmi от лаптопа, или директно с флашка в телевизора?! Какви са изискванията? През hdmi може ако ползвате 4K BluRay плеър за възпроизвеждане от дискове. От компютър едва ли ще Ви възпроизведе 4K HDR, HDR+ или Dolby Vision. Може да се гледат 4K филми свалени на флашка или външен хард диск от компютъра през usb 3.0 на телевизора. Също и директно от You Tube, но там по-скоро ще намерите рекламни клипове, но с високо качество 4K, 8K, 12K. Успех.
  Rumm
 • А как ще се засича видеото? Примерно ще ми засече ли холивудските цветове ако сваля mkv филм и го пусна през hdmi от лаптопа, или директно с флашка в телевизора?! Какви са изискванията?
  Вито
 • :D Panasonic много отдавна вградиха "реалистични кино настройки" в своите OLED телевизори, с калибрирани дисплеи от холивудски специалисти, начело от Stefan Sonnenfield. Отделно има и Нетфликс режим. Не напразно мотото на Panasonic е "Холивуд във вашия дом". Ето и пример за професионална серия телевизори с превъзходна картина и звук, които се настройват и използват от холивудските експерти като част от процеса на създаване на филми:
  https://www.panasonic.com/bg/consumer/flat-screen-tv/oled-tv/tx-65gz2000e.html
  https://m.youtube.com/watch?v=Ep-5odVJd68
  Rumm
 • Имам нов Сони UHD AG8 4К НЕ Е ВЕРНО, че Сони не ползва филмова програма. Полазваме програма Професионално Кино. Всичко, както режисьорът е видял и направил. Мобиле, не заблуждавайте малкото си посетители!
  Alexander_97