Платформата Here е базирана на Nokia Maps, ще има версии за iOS, Android и Firefox OS

Платформата Here е базирана на Nokia Maps, ще има версии за iOS, Android и Firefox OS
За да се възползва по-добре от своята технология за осигуряване на цифрови карти, Nokia представи новата облачна платформа Here. Според Стивън Илъп тя е една от петте основни области, върху които ще се фокусира работата на компанията наред със смартфоните, обикновените телефони, патентите и инфраструктурното оборудване. И нищо чудно, след като през тази година картите на компанията са регистрирали 75 пъти ръст в употребата им спрямо година по-рано. Платформата Here е проектирана да работи с различни устройства и операционни системи - през следващите седмици за iOS ще се появи HTML5 приложение, което ще поддържа офлайн карти, пешеходна навигация с гласови указания и информация за обществения транспорт.

В допълнение, компанията ще си партнира с Mozilla за осигуряване на мобилна версия на Here Maps в платформата Firefox OS, която ще е на пазара догодина. Nokia демонстрира и референтно приложение за Android и обяви, че в началото на следващата година ще пусне SDK с необходимите API, с които авторите на софтуер за платформата на Google ще могат да използват картовите данни на Nokia.

За да подобри 3D възможностите на платформата, Nokia обяви и че ще придобие американската компания earthmine, която разполага с технологии за сканиране, обработка и създаване на триизмерни модели. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на тази година. Част от представянето на Here беше свързано и с технологията LiveSight, която е базирана на детайлна 3D карта на света. Тя осигурява възможност за създаване на приложения с т.нар. добавена реалност (augmented reality), първото от които с нея е Nokia City Lens.

http://here.net/news