Пловдивска община забранява поставянето на GSM антени върху жилищните сгради

Общината в Пловдив въвежда ограничения за разполагането на антени на мобилните оператори. Телекомите нямат да имат право да поставят антени върху сгради, в които или в близост до които живеят хора. Също така се очаква някои от поставените вече антени да бъдат свалени. Решението на общината е базирано на множество официални и неофициални жалби от страна на гражданите, а според зам.-кметът Димитър Цветков в Пловдив има най-много случаи на инсулти, инфаркти и болни от рак.

 • Логиката е съвсем разбираема. Някоя умна глава е измислила антената на клетката да излъчва в концентриран конус, широк едва 15 градуса вертикално. Така антената има насочена мощност към периферията на шестоъгълната си територия, т.е. не облъчва толкова близки обекти. Та все пак самата близост е достатъчна за стабилна връзка. Значи има защо да се направи такъв "странен" модел на излъчване - явно мощното облъчване на близки предмети не е желателно. Изследвания има бол - за нагряване на меките тъкани, за влошаване на умствената и когнитивна дейност, за нарушаване на съня - тези са доказани. За ракови заболявания въпросът е много спорен. (Тъй де, сега пък и рак, няма да се връщаме в каменната епоха я. Пък и какво ще правят Водафон, О2, Ориндж и М-Тел ако се докаже? Я по-добре да не се доказва.). Операторите обаче не монтират клетките на достатъчно високи мачти и в резултат те облъчват с цялата си мощ всички околни сгради на нивото си или 5-10 градуса надолу/нагоре. 24 часа в денонощието, а не 10 минути, както апаратът ти, с който говориш. Има известна и разбираема разлика. И логика. Микровълновите печки също са вредни, много повече. Аз винаги отивам в съседното помещение когато я ползвам.
  РПГ - Sage
 • Абе какво облъчване какви пет лева! Вие изобщо чувате ли се какво приказвате - Антените ви облъчвали и едва ли не трябва са се махат - Е, тогава ще гледам по форумите как ще пищите че нямало обхват и покритието на едикой си било скапано ха ха ха. И още - колкото по нарядко и далеч са антените, толкова вашият мобилен апарат ще излъчва по-силен сигнал в затруднения си опит да търси по-добра връзка с далечната клетка и тогава ще питам дали пак няма да бъдете облъчвани. Мислете преди да пишете! Изобщо по логиката която сте подхванали тук излиза че най добре ще е ако не се използват изобщо мобилни телефони, абе дай да се върнем в каменната ера че да не ни облъчва нищо - хахахах. Еми по вашата неразбираема логика не само че трябва да си хвърлим мобилните апарати но да изритаме всички сателитни антени накачени като гъби по блоковете, да спре телевизията че там сигнала на излъчване е още по опасен, микровълновите печки, високоволтовите кабели в близост до населените места.... А те, до някакви безобидни антени опрели да махат - Е, махнат ли ги, или още по лошо - разредят ли ги - хем ще пищите че нямате обхват в гъсто населените райони хем телефоните ви ще облъчват в пъти повече.....
  titan_t
 • Какви ще са ефектите от облъчването?
  osama11
 • А не се ли досещаш, че телефоните се ползват от 14-15 години по обстойно...след години ще видим ефектите от облъчването което сме получили от апаратите ни и от антените.
  Mutanta
 • То и тая история с вредността на телефоните ми се струва преувеличена. Досега не съм видял на някой да му е станало нещо и вината да е в ползването на телефона, ама знам ли... :))
  osama11
 • Доказано е, но не е прието. Мога да изровя и източници, някъде имам дискове. Аз лично опитно съм установил какви са промените когато спя в апартамента си откак сложиха клетката и как спя другаде. Довечера ще се поровя пак :) Все пак - замисли се. Има норми за облъчване от джобен апарат. Има съвети как да не ползваме много мобилния апарат, да ползваме хендсфрий. Всичко това за я-има-я-няма 1W джаджа. А клетката е стотици пъти по-мощна и работи непрекъснато.
  РПГ - Sage
 • Да са живи и здрави производителите, които са сложили високоговорители в телефоните си. :) Мерси за статията!
  osama11
 • Мощността на излъчването е най-силно в порядъка между 30 и 70 м в посока срещу антената, и то в конус от 65 градуса хоризонтално и около 7 градуса вертикално. В момента в София има над 100 клетъчни станции и колкото и парадоксално да звучи, колкото повече са, толкова стават по-безвредни, защото тогава всяка излъчва по-малко електромагнитна енергия, понеже натоварването на всяка клетка е по ниско. Какво трябва да знаят обаче хората, когато говорят по GSM? Лъченето е най-силно в момента на набиране на номера, когато телефонът си търси клетката - тогава дръжте GSM-а далеч от ухото си. Освен това разговорът ви не трябва да трае повече от 1-2 минути, защото при по-дълго говорене се повишава температурата на меките тъкани в мозъка. Препоръчително е също следващият разговор да е минимум след 40 минути. ВЗЕТО ОТ: http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=342987 Хубаво прочетете цялата статия и си направете сметка кое е по-вредно, клетката на тавана, или мобилния лепнат на ухото за половин час.
  bagera82
 • Предварително да кажа, че не съм специалист и немога да се изказвам в конкретика, но защо ми се струва, че тук приемаме, че е вредно да те облъчва антената. А реално това доказано ли е? Имам предвид за разстоянията които се получават от антената до хората от последните етажи. Тези сигнали минават и през стени, та някой би ли могъл да даде линк към статия или незнам какво :), където да става ясно кое е вредно и кое не?!
  osama11
 • Е значи и ти си в моето положение, само че моят апартамент е на 340 км от мен. Ами тя цялата ни държава е така управлявана - на автопилот. Пък и при такива продажни министри и бюрократи какво им коства на операторите да бутнат 50-на хилядарки да си траят. В обсега на директния лъч (то всъщност е нещо като сплеснат конус) - 15-20 градуса вертикално и 120 градуса хоризонтално за едната от трите антени, не трябва да има жилищни помещения поне на 100-250 метра. В зависимост колко е мощността. В по-гъсто населени райони се покриват по-малки 6-ъгълници - все пак има ограничен брой канали които може да поеме 1 клетка. Следователно мощността (трябва да) е по-малка. Т.е. да речем на 100-150 метра минимум от клетката не трябва да има апартаменти/офиси на същото ниво или 15 градуса надолу. Оттук веднага следва че операторите са длъжни да монтират антените на най-високите сгради И/ИЛИ върху високи мачти - поне 5-6 метра. Лично аз съм виждал единични случаи на спазване на това правило и обикновено като се огледам се оказва че причината по-скоро е била релефа или други големи сгради които биха пречили на по-ниско монтирани антени...
  РПГ - Sage
 • po princip si napulno prav... samo4e nikoi ot durjavnite institucii ne see setilda naeme 1 injener ida stane qsno 4e za da slojat antena trqbva da iskat suglasieto na 80 % OT CELIQ BLOK ne samo ot vhoda koito kakto kaza popada v sqnakata na antenata.. za6toto i v na6iq vhod iskaha da slagat na globul.. samo4e ne se syglasihme.. a sega q slojiha na susedniq vhod i ni oblu4va 3no !!! samo det ne vzimame i parite...
  Loоper
 • както е казал заека "охте мохе" :)
  Пиркс
 • Така е. Въпросът е ЧИЕ съгласие се иска. През един вход на нашия блок има антена. Да, искали са съгласието на хората от съответния вход, плащат им наем. Проблемът е, че самата клетка има вертикален ъгъл на концентрирано излъчване около 15-20 градуса. Т.е. тези под антените са на "сянка", а ние, на 20 метра встрани на последните етажи от съседните входове сме на 24-часов микровълнов припек.
  РПГ - Sage
 • Да не би да сънувам...? Виждам ли проблясък на разум или е станало недоразумение? Това имах предвид, когато изказах мнение тук против 4-ти оператор... Между другото една от причините да искам да сменя сегашния си апартамент в Русе.
  РПГ - Sage
 • Pravilno! Operatorite e neobhodimo da iznesat antenite na otnositelno bezopasno razstoqnie.
  Kevin_ss
 • e to malko li ni oblu4iha za tolkova godini...........
  Loоper
 • Дано и във Бургас Атаката и ГЕРБ да го направят:) апо късно и в други градове.
  apolon25
 • togava spri da se izkazva6 "kompetentno" po vyprosi po koito i haber si nqma6.. ve4e ti go kazaha ... i to nqkolko pyti... EFECT 0
  Loоper
 • Никога не ме е интересувало и не сам в течение :-D
  Capo_69
 • antentkata nemoje da ti cufne ako ne sisi dal suglasieto... tva da ne ti e stalinovo vreme dikatturata... v moq vhod iskaha da slojat ama zaradi 2 semeistva ne stana..
  Loоper