По-евтин мобилен интернет в Сърбия и Македония от 1 юли

По-евтин мобилен интернет в Сърбия и Македония от 1 юли

Цената на мобилния интернет в роуминг в Сърбия и Македония ще бъде драстично намалена от 1 юли. Новата цена за мегабайт ще бъде 70 евроцента вместо досегашните тарифи от 12 – 14 евро. Новината съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на среща в Кюстендил. Разработена е и пътна карта за допълнителна редукция на мобилните данни - oт 2020 те би трябвало да се таксуват по 45 евроцента, а от 2021 по 20 евроцента.

Работи се също и по намаляване на цените на гласовите услуги с държавите от Западните Балкани, но там процедурите са по-комплексни и изискват ново роуминг споразумение. Към момента има такова от 2014, но в него не участват Албания и Косово. Мария Габриел изрази надежда, че това ще се промени на предстоящата среща на 4 април в Белград, когато ще бъде подисано ново споразумение между шестте страни.

В същото време държавният секретар в сръбското министерство на търговията и телекомуникациите Татяна Матич разкри, че се готви цялостна отмяна на таксите за роуминг в региона. Това трябва да се случи през 2021 година. Като първа стъпка от 1 юли тази година тарифите в роуминг в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония ще бъдат намалени с 25%, а в Албания редукцията ще е още по-голяма. Това пък ще създаде предпоставки и за подписването на споразумението на държавите с ЕС, за което говори комисар Мария Габриел.

Източници: Seenews, Дарик

 • Но е похвална грижата ви за читателите ви, които ползват сръбски и македонски карти. Сръбски, македонски, румънски СИМ-карти използват АЛО-измамниците. Наскоро пак ми се обажда "инспектор Лазаров от криминалната полиция". Изглежда мошениците не си отбелязват, на кои номера вече са зъркали, та почнаха по втори кръг.
  Nik21
 • Споко, то един мейл да отвориш, надхвърляш кредитния лимит и спира картата....
  tzincbg
 • Да, България не участва, но като бъде подписано това споразумение, после ще бъдат намалени роуминг услугите между ЕС и тези държави.. Не го пише в статията и хората лесно могат да бъдат заблудени, че тази новина се отнася за клиентите на българските оператори.
  Но е похвална грижата ви за читателите ви, които ползват сръбски и македонски карти. Даже и тези, които имат босненски и черногорски :lol:
  samoznai
 • А някъде нещо писано, че България не участва? Всъщност статията при нас е фактологически правилно написана, а тази в Дарик е с грешно заглавие https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/evrokomisar-mariia-gabriel-v-kiustendil-cenite-na-mobilnite-danni-s-makedoniia-i-syrbiia-padat-ot-1-iuli-2150329

  Да, България не участва, но като бъде подписано това споразумение, после ще бъдат намалени роуминг услугите между ЕС и тези държави..
  mishobehar
 • А някъде нещо писано, че България не участва?
  Вито
 • Да не се заблудите - това не се отнася за българските потребители. Новината е лошо написана и не става ясно, че става дума за роуминг споразумение между страни от Западните Балкани, в което България не е страна.
  samoznai