Победителят в "Кино в длан" е анимиран в смартфон

Победителят в

Преди дни завърши четвъртото издание на фестивала за мобилни филми "Кино в длан" и вече са известни носителите на основните награди в него. Голямата награда е за Димитър Димитров и неговия анимационен филм "Денят на кървавите венци", който е интересен с това, че е нарисуван изцяло в смартфон.

В случая това е Samsung Galaxy Note 3, който е бил комбиниран с приложението Animation Studio и след това обработката е завършена в Adobe Premiere. Филмът, който е по разказ на Дилян Еленков, всъщност е на 5 години и вече спечели множество награди по различни фестивали, така че малко ни изненадва включването му и в "Кино в длан".

От Huawei има две специални награди - Mate 20 Pro за "Ева беше тук" на Роберта Колева и P20 за "Жажда" на Антон Жеков. Наградата за игрален филм отива при "A good night story ” на Магдалена Тодорова и Иван Алексиев, а за документалистика е за "На гости на баба Ивана" на Надя Пеовска. Пълен списък с наградите има тук.

В тазгодишното издание на фестивала на мобилното кино "Кино в длан" участват 79 филма с автори от България, Турция и Македония. По традиция се връчва Голямата награда на Община Шумен, както и награди за най-добър анимационен, документален, игрален филм и филм с най-добро използване на видеотехнологиите.

Всяка година се определят и специални награди от партньорите на фестивала – Huwaei, Telenor, Съюза на народните читалища, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и ШУ „Епископ Константин Преславски”. Връчва се и награда на публиката, която се определя след двуседмично гласуване във Facebook страницата на фестивала.

Оферти на деня