Почина председателят на Samsung

Почина председателят на Samsung

След като изкара последните шест години в болница заради сърдечен удар, председателят на борда на директорите на Samsung Electronics, Лий Кун-хи е починал вчера на 78-годишна възраст. Макар компанията все още да не е излъчила нов ръководител се очаква постът да бъде зает от сина му, Лий Джае-йонг.

Лий Кун-хи оставя компанията в доста по-добро състояние от това, в което я пое през 1987. Тогава Samsung има локален фокус, а с годините се превърна в една от най-големите компании за електроника в света.

Лий често се заема директно с някои спешни ситуации и свиква извънредни срещи, за да разгледа проблемите. Той влияеше върху наемането на хора на ключови позиции и дори премиерите на нови продукти. През 1995 например Лий заповядва изгарянето на десетки хиляди устройства заради лошо качество.

Председателството му обаче е белязано и от скандали, като през 1995 той е осъден за подкупване на Президента на Южна Корея. През 2008 има и присъди за присвояване на средства и укриване на данъци. Синът му също има присъда за подкупи и присвояване.

Източник: Engadget