Поддръжката на MeeGo и Symbian спира от 1 януари

Поддръжката на MeeGo и Symbian спира от 1 януари
Това едва ли е изненадващо, но Nokia обяви, че от 1 януари ще спре поддръжката на операционните системи Symbian и MeeGo. Приложенията за двете платформи все още ще бъдат достъпни за изтегляне от потребителите, а авторите на софтуер ще продължат да получат финансови средства за публикуваните заглавия, но след 1 януари няма да могат да пускат нови в Ovi Store или да обновяват съществуващите.

http://talk.maemo.org/showpost.php?s=4c998fd71b0238ed564184d6315178f9&p=1378598&postcount=1

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • До колкото разбрах разработването на картите си остава в Нокиа, а дали ще има ъпдейти... предстои да разберем. Не съм много обнадежден виждайки в каква посока са тръгнали.
    Вито
  • Ericsson много, ама много изпревариха времето. Нокиа в това отношение не беше иноватор, а само знаеше какво да продава в правилното време. Не създаваха вълните, но те бяха самите вълни. Когато се успокоиха вече започна тяхната деградация. Апъл и Гугъл много бързо яхнаха вълните, а с нокиа се случи това което и с сименс, ериксон, саджем, BB, palm и моторола. В случая надценяването им изигра лоша шега. При едните, че продаваха утрешните тенденции днес, а при други (нокиа) - продаваха вчерашни технологии (arm11). Края на symbian беше предизвестен още когато нокиа създаде ovi, дори може да се каже, че и по - рано, когато отказваха дълги години да добавят тъч възможности. OS-а беше силно фрагментиран. Имаше s60/80/90, moap, uiq. Съвместимостта им по между им е минимална. Всичко това са част от факторите, които убиха symbian, същата os, която нокиа забавяше ли забавяше... Е има нещо интересно - symbian изчезва с нокиа.
    vladovn
  • Дали ще спрат да обновяват и картите за Симбиан?
    ipolit
  • [Quote]Често във форума забравяте за ericsson. [/Quote] Прав си Владо, не съм забравил, все пак ти ми каза за първия смартфон при това с тъч:) Имах предвид, че масово хората научиха думата \"смартфон\" и искаха да са модерни именно с Нокиа. И те вкараха (поне в началото :D много нови неща). Няма да забравя никога първия си смартфон за тогавашните представи Нокиа 6600. Какъв кеф беше да си управлявам телевизора + DVD - то през него.:D
    Ванката
  • [Quote]Жалко наистина, защото те дадоха много за този отрасъл и въобще думата \"смартфон\", колкото и архаични да бяха![/Quote] Вярно е, че са допринесли, но чак пък да са дали думата смартфон не е вярно. Често във форума забравяте за ericsson. Не само, че първи са използвали думата, но и първи имаха тъч скрийн телефон. Иначе поддръжката на symbian не трябваше ли да продължи още години? Все си мисля, че я спират твърде рано и доста хора ще останат разочаровани, е разбира се, трябва да обвиняват m$.
    vladovn
  • Така е, вярно е това, но мобилните технологии в частност смартфоните, заемат по - голям дял на пазара вече и от лаптопите, пц-тата и т.н.т. Всички тия авангардни технологии, които разработват (гледал съм много техни концепции, но така си и останаха нереализирани) да вкарат в техен смартфон и тогава мисля, че ще върнат голяма част от загубените си позиции. Не съм специалист или анализатор, но точно този бизнес не е губещ, както пишат а просто на някои хора така им отърваше за да закопаят една голяма компания, и да ЛАПНАТ патентите, които не са никак малко! Жалко наистина, защото те дадоха много за този отрасъл и въобще думата "смартфон", колкото и архаични да бяха!
    Ванката
  • Всъщност името Nokia никога не се е свързвало единствено с телефони, нещо повече: http://bit.ly/1bD9YzX
    Вито
  • За името не знам какво ще направят но едва ли ще изхвърлят човека дал и една компания на безценица (angry) .
    vanci1990
  • Защо просто не я прекръстят на Nokia WP? Те не разбират ли, че затриват едно име без което никой няма да им купува джамовете? \"NOKIA WP\" - перфектно!!! И оня кавал Илъп да го изритат ама със засилка..(no)
    Ванката
  • Голяма издънка е той ама ... Все още не мога да разбера защо и беше на акционерите да го избират него :(.
    vanci1990
  • Голяма работа е тоя [Quote]Стивън Предатилъп[/Quote] Да затриеш тая голяма компания , си е голяма работа. СКАПАНЯК МРЪСЕН
    geleto_
  • Името няма значение. Преди да си купя новия лаптоп се заглеждах във водещите фирми HP, Dell, Lenovo и с крайно недоверие към Asus. След дълго четене по форуми и в крайна сметка оглед на място разбирам, че качеството и уникалния звук, който съм избрал с Asus N56VB, в класа си не може да се сравни с останалите модели които гледах. Вече няколко месеца лаптопа работи без проблеми, преди седмица му сложих Win 8.1, а вече се заглеждам и по по-малкия му брат Transformer Book T100. Та, водещо е това какво ти харесва и върши работите които искаш, не името. При мен така стоят нещата. ;)
    Вито
  • Изключително тъпа постъпка от Nokia , а бяха обещали поддръжка до 2016 (no) . Не и прави чест наистина ... Все повече се чудя дали да си взема 808 ...
    vanci1990
  • И аз съм на същото мнение ! Нямам за какво да сменям 808, защото си има всичко ,което трябва. Кефи си ме нокия и ако сменят името , и вече не се казват нокия ще е супер смотаното !
    PureView
  • Смених я единствено заради камерата в 808. Като дизайн N8 ми харесва много повече от 808, и да отбележа, че от както я купих (N8 ), преди повече от две години не е дала нито един дефект! Като добавка с InvisibleSHIELD, който сложих още като взех телефона, почти е непокътнат, след няколко сериозни изпускания... При днешните предложения не виждам никакъв смисъл да сменям 808 с 1020 примерно. Symbian има всичко от което имам нужда като потребител, единствения проблем е, че вероятно ще спрат и ъпдейтването на картите, но ще видим. Дано догодина нещо ме зарадва...
    Вито
  • (flower)(flower)(flower)(flower) R.I.P. Symbian, I did love you! 8) (no)Nokia(no) MeeGo, your life was too short and you showed us what you\'re able to do! You will always be in our hearts! (angry) Да пукнеш дано Стивън Предатилъп! (no)(no)(no)
    Emanuil97
  • Аз съм си много доволен от моята N8-ца, имам я вече над 2 години и не виждам смисъл да я сменям.
    Stoicho_M4al
  • [Quote][Quote]Още помня когато си бях взел Nokia 5800, хората масово не бяха виждали смартфон......[/Quote] [/Quote] Имаше голямо предлагане на смартфони с чувствителни дисплеи вече. Нокиа с огромно закъснение решиха да се включат именно с 5800. Изключително слаб смартфон. Затова и наблягаха основно на ниската цена и музикалните качества. А Симбиан беше изчерпан, без бъдеще. Преди да се появи 5800 ползвах Самсунг Омниа, беше голяма работа за времето си. :D
    buttman
  • [Quote]Още помня когато си бях взел Nokia 5800, хората масово не бяха виждали смартфон......[/Quote] Странно... аз пък помня, че доста преди 5800, си имаше доста по-добри смартфони, като Nokia N73, N93, N95, N82, N96, N79 и хората масово си ги ползваха и много добре знаеха, че са смартфони. Всъщност с ерата на 5800 от Nokia се закопаха...
    SwollenMembers