Подготовката за пускане в експлоатация на BulgariaSat-1 върви по план

“Булсатком” разпространи информация, че подготовката за въвеждане в експлоатация на изведения в орбита в края на юни първи български геостационарен комуникационен сателит продължава. Според компанията всички системи на BulgariaSat-1 функционират нормално, а по план излъчването на сигнал трябва да започне в началото на август. Компанията посочва, че изстрелването на сателита е станало повод за споменаване на страната ни в стотици международни медии, а подобни положителни новини влияят благоприятно и на инвестиционния интерес към България.

В съобщението се изтъква, че финансовата позиция на “Булсатком” и “България Сат” е добра, а партньори на компаниите за реализация на проекта са водещи банкови институции като Експортно-импортната банка на САЩ, ЕБВР, “Дойче Банк”, “Ситибанк”, “Райфайзенбанк” и “Сибанк”. BulgariaSat-1 ще осигурява телевизионни и комуникационни услуги директно до домовете на Балканите и в други части от континента, а освен това ще може да се използва и в спешни ситуации след природни бедствия, когато наземните мрежи не работят.

 • Току виж новият оператор са баш те...и ако пак недоизпипат роуминга, за да изглеждат уж независими операторите, просто ...
  tzincbg
 • Макс не съществува вече и не се знае новата фирма дали има нещо общо с тях. А Булсат точно, че отдавна си ги знаем и след като досега не са показали никакви сериозни намерения (А междувременно не ги показват и с всичко друго)...аз по-скоро на новия оператор разчитам.
  celitel
 • Така е. Макс и Булсатком са несравними. Макс имаха 30 000 клиенти. Булсатком са първи по телевизия в България (плюс това клиенти носят чиниите си в ЕС) . Осми по домашен интернет. Със собствен сателит, закачил първите си клиенти. Със 150 млн приходи годишно с тенденция за увеличаване. С много по-добре развита търговска мрежа - офиси навсякъде. С по-благосклонно отношение от държавата.
  tzincbg
 • С неговото ябълково тамагочи и да иска няма как да сключи договор, като няма 2 сим карти. :D
  celitel
 • Ти че няма да сключиш договор с булсата е ясно, но в същото време стотици хиляди клиенти са го направили. Освен това е глупаво да се прави, каквото и да е сравнение с Макс.
  kapron
 • Те и макса преди годините избраха Циско за доставчик на оборудването но фалираха и сега сайта им е заспал без поддръжка а услугата за пореден месец не работи ! Както казваше един другар, от двете по принцип живи но дефакто фалирали фирми спокойно може да се получи поредната банкова криза за банките кредитори, в това число и чужди. Не бих сключил договор нито с макса, нито с булсата заради липсата на сигурност и липсата на стандартна gsm услуга с национално покритие.
  datamax
 • и 4к оборудването е напазарувано. поне повечето. https://www.broadbandtvnews.com/2017/09/15/ericsson-bulgaria-sat-to-distribute-ultra-hd-in-balkans/
  kapron
 • Друг слух твърди, че се съдят с SSL H- производителите на сателита за 5 милиона.
  tzincbg
 • Доколкото разбрах транспондерите дават някакви грешки и не могат да ги накарат да тръгнат. Междувременно Булсатком тестват на Hellas sat 3: http://satinfobox.com/joomla30_satinfo/index.php/bgchsat/1088-hellas-sat-3 Доколкото разбирам - за да се изплати заема, може би целият сателит ще бъде даден под наем. Хубавото е, че ако нищо не работи, имат застраховка на сателита.
  tzincbg
 • Първоначално бе края на юли, после началото на август... Явно ще тръгне барабар с 4Г-то им - т.е. не СКОРО :D
  Blue Sky
 • Нещо май пускането на сателита се забави уж беше за началото на септември
  cve_t
 • Пожелавам и успех и да се преборят с конкуренцията на гърците,защото банките дълго няма да ги чакат и доколкото знам имат запорирани сметки от НАП.
  sabin_zaimov
 • Не е много бавно и не е невъзможно. Ползвал съм в планинска вила в САЩ. Доколкото знам не беше нетбокс или мобикс. Бяха им казали, че е сателитен и имаха почасови и дневни лимити fair use В България 8ГБ са 40лв, но за оборудване и инсталация е 1000. https://www.vivacom.bg/bg/business/ceni-i-uslugi/internet/sateliten-internet/tooway#tab-paketi Просто тук нямаме отдалечени и рядко населени места, където да няма нет.
  zazabg
 • Така вече съм съгласен. Но коментарите бяха в стил,че било нереално. Съвсем реално е. Въпреки, че може би наистина по-добре да се отдаде под наем тоя капацитет.
  tzincbg
 • [Quote]Years ago, mobile operators have stayed away from satellite, preferring fibre, terrestrial and microwave solutions, for three main reasons: Cost, Latency Availability.[/Quote] В пъти по евтино и качествено е да наземното предаване на интернет със стълбове с пряка видимост един от друг, както се ползва от мобилните оператори до базовите станции без достъп до оптика. Това горе може и да е подходящо например за Чукотка
  sabin_zaimov
 • Четете и се учете: http://www.newtec.eu/article/article/why-and-how-mobile-operators-embrace-satellite-for-backhaul
  tzincbg
 • Начи, чувах за нещо с bounce от Плутон, може да са "първите в България" :)))
  samoznai
 • [Quote]Може да пуснат сателитен нет до 4g базовите станции - където други доставчици ги притискат или в селата/като backup. Тогава нямя да ти струва нищо. Но скоростта няма да е добра. В Русия има подобни изпълнения в отдалечени райони и е бавно, казват. [/Quote] Може и директно от Марс и някой друг ретранслатор от Юпитер и Сатурн за по добро покритие, не мога да повярвам, че има хора дето пишат подобни глупости и други които им вярват.
  sabin_zaimov
 • Може да пуснат сателитен нет до 4g базовите станции - където други доставчици ги притискат или в селата/като backup. Тогава нямя да ти струва нищо. Но скоростта няма да е добра. В Русия има подобни изпълнения в отдалечени райони и е бавно, казват.
  tzincbg
 • Не. Теорвтично май е възможно, но не можеш да си го позволиш. Съава дума за телевизия
  zazabg