Подкрепата на Samsung ще увеличи значително устройствата с eSIM

Смартфоните с eSIM възможности ще се увеличат значително през тази година, показва анализ на ABI Research. Голяма заслуга за това ще има серията Galaxy S20, която ще помогне глобалните доставки на телефони с вградени SIM карти тази година да надхвърлят 225 милиона броя.

Технологията беше популяризирана през 2018 в телефоните на Apple, но въвеждането й в продуктите на най-големия производител на смартфони представлява важен момент в разпространението й. Компанията може да започне да добавя eSIM и в другите си серии, което допълнително ще увеличи пазарния дял на разработката.

Google също поддържа eSIM в серията Pixel, но тя се продава в сравнително ограничени тиражи на фона на обемите, които реализират продуктите на Apple и Samsung. И все пак ABI Research смята, че с разширяването на поддръжката в повече продукти на Samsung и добавянето във флагмани на други компании до края на 2024 годишно ще се доставят поне 500 милиона смартфона с eSIM.

Motorola също включи eSIM в новата версия на Razr, но устройството спада към нишовите продукти и едва ли ще се продаде в съществени количества. Несъмнено за навлизането на технологията трябва да помогнат и операторите, защото тя все още се поддържа от малко телекоми – в България например единствено A1 осигурява такава възможност.

И все пак A1 постепенно разширява поддръжката на устройства с eSIM. Компанията стартира технологията с продуктите на Apple, а след това обяви, че ще продава и Motorola Razr, който не поддържа стандартни SIM карти. Според сайта на компанията скоро в мрежата й ще могат да се ползват и eSIM чиповете в трите модела от серията Galaxy S20.

Източник: ABI Research