Полезни приложения за #perfect10 продуктивност

Полезни приложения за #perfect10 продуктивност

С наличието на все по-мощни мобилни устройства можем да се възползваме от тях не само за забавление. Така съвременните смартфони могат да ни бъдат от помощ при ежедневните задачи както от лично естество, така и за бизнес продуктивност. Ето няколко универсални решения, които могат да са ви от полза.

Едно от добрите независими решения за постигане на по-висока продуктивност е Evernote с приложения за Android и iOS. Чрез платформата можете да извършвате много неща, като основната функционалност е свързана със създаването и организирането на записки, текстове, списъци и др., в които след това можете да търсите за бързо откриване на нужната информация. Освен текстово въвеждане можете да правите видео и аудио бележки, да скицирате и прикачате части от уеб страници през компютърен браузър. Evernote може да се справи и със сканиране на документи (визитки, разписки, бели дъски и т.н.) с камерата, а освен това поддържа прикачване към записките на MS Office документи, PDF файлове и снимки.

Ако работите в екип, можете да дадете достъп и на останалите членове от него до даден документ и заедно да правите промени, което ще улесни колаборацията по даден проект. Базовата версия позволява синхронизиране между две устройства и има други ограничения, а освен нея има два платени плана на цена 8,39 лв. и 16,99 лв. на месец (ако платите за година, ще спестите известна сума), които осигуряват достъп до останалата функционалност.

Разбира се, няма как да минем без Office пакета на Microsoft, който е сред най-популярните подобни решения. Налични са приложения за текстообработка (Android/iOS), работа с таблици (Android/iOS) и презентации (Android/iOS), които ще са добре познати като интерфейс и функционалност на потребителите. Приложенията от пакета работят и с облачната услуга на компанията OneDrive, която позволява синхронизиране и споделяне на файловете.

За да се възползвате от мобилните приложения, трябва да имате акаунт в Microsoft, но имайте предвид, че за отключване на пълната им функционалност трябва да ползвате подходящ план в Office 365. Без такъв на разположение в устройствата са само базовите възможности за редакция. Добра алтернатива тук представляват решенията на Google, които са вързани с облачната услуга Google Drive – Sheets, Docs и Slides, и са безплатни за употреба, а освен това могат да работят и без връзка с интернет.

Следващото ни предложение е многоцелево, но основните насоки, в които помага на потребителите, са създаване на списъци, напомняния и организиране на календара. Any.do има приложения за Android и iOS и се радва на особена популярност.  Ако сте сред хората, които са много заети и често забравят ежедневните си задължения, приложението следи вместо вас графика ви благодарение на предварително въведените бележки, напомняния и списъци. Приложението синхронизира информацията между различните ви устройства, което позволява по-голяма гъвкавост.

Налична е възможност и за гласово въвеждане на задачи, а интеграцията в календара ви дава по-цялостен поглед върху нещата, които трябва да свършите. И тук пълната функционалност се отключва с платената версия, която включва базирани на местоположението напомняния, прикачане на файлове с обем до 100МВ, персонализиране чрез теми, възлагане на задачи на други потребители и др. Подобно решение, макар и с не толкова богата функционалност, е Google Keep.

IFTTT (If This Then That) е всеобхватно решение за автоматизиране на почти всичко чрез задаване на условия, при изпълнението на които се извършват желани от вас действия. Платформата предлага управление през уеб и чрез приложения за Android и iOS. Работи с над 400 приложения, включително Twitter, Telegram, Google Drive, Twitch, Instagram и Gmail, а освен това е съвместима и с устройства като Google Home, Amazon Alexa, Nest и Philips Hue за лесна автоматизация на умния дом.

IFTTT например позволява избирането на събитие като да кажем публикуването на нов материал в дадена медия, което да води до активиране на известие или споделяне в някоя социална мрежа. Можете да настроите автоматично създаване на резервни копия на дадени файлове, получаването на известия за времето при избрани от вас събития, да активирате действия според местоположението ви и много, много други. Ето и примери за част от възможностите на системата.

Макар изброените решения да не изискват кой знае колко висока производителност, работата с няколко приложения наведнъж все пак налага нуждата от по-мощен хардуер. В това отношение Huawei P10 предлага чипсет HiSilicon Kirin 960 с осемядрен процесор, 4GB RAM и 64GB разширяема памет за съхранение на файлове. Тази комбинация е достатъчно добра за безпроблемна работа с всички приложения, които използвате.