Постояннaта еволюция на 5G е особено важна за индустрията, смята Huawei

Постояннaта еволюция на 5G е особено важна за индустрията, смята Huawei

В рамките на посветен на 5G семинар по време на мобилния конгрес в Шанхай д-р Тонг Уен, който е главен технически директор на Huawei Wireless, обърна внимание върху необходимостта от постоянното развитие на 5G технологията, за да може да се превърне в двигател за дигитализацията на всички отрасли на промишлеността.

Според него всяка нова технология за комуникация обикновено доминира за десетилетие и междувременно еволюира, за да предложи подобрени възможности, преди да даде път на следващото поколение. Д-р Тонг Уен изтъква, че през последната година еволюцията на 5G е ставала при по-бързи темпове, което е показало нейния голям потенциал.

Постоянното подобряване на потребителското преживяване и разширяването на IoT услугите повишава и изискванията към възможностите за връзка. Това стои и в еволюцията на 5G. Услуги като eMBB (Enhanced Mobile Broadband) повишават значително потреблението на данни, което на свой ред кара мрежите да увеличат своя капацитет за гарантиране на крайното преживяване.

С навлизането на REDCAP (reduced capability) услугите mMTC (massive Machine-Type Communications) ще станат достъпни за повече терминали, а URLLC (Ultra-reliable low-latency communication) ще изисква мрежите да намалят още повече времезакъснението и осигурят гарантирани параметри на връзката дистанционно управление.

5G мрежите трябва да еволюират, за да осигурят възможност за развитието на нови бизнеси. Отдавна се говори, че 5G ще осигури подходяща почва за навлизането на AR/VR приложения, но с появата на по-леки XR (еxtended reality) устройства това става реалност. На свой ред това ще повиши изискванията към качеството на връзката - 5G мрежите ще трябва да повишат средната скорост от 120 Mbps на 2 Gbps, а времезакъснението трябва да падне от 20 ms на 5 ms.

Дигитализацията на промишлеността също поставя свои изисквания към скоростта на изпращане на данни. Дистанционното управление и машинното зрение в индустриални приложения е свързано с предаването в реално време на 4K и 8K видео, a това ще доведе до значителен ръст в изходящия трафик. Подобно развитие изисква поне 10 пъти подобряване в скоростта на изпращане на данни през 5G.

Именно това е причината Huawei да предложи 5.5G технологии, за да посрещне бъдещите нужди, включително широколентова комуникация с фокус върху изпращането на данни (UCBC), широколентова връзка в реално време (RTBC) и др. "Ускореното интегриране на 5G в различни индустрии ще създаде нови пазари на стойност над 10 трилиона долара", посочва д-р Тонг Уен.

Продължаващата еволюция на 5G ще подобри мрежовите възможности и ще разшири сценариите за употребата им като в същото време се повиши интеграцията и се намали стойността на връзките. Само това ще осигури потенциални бизнес възможности в IoT сектора за 100 милиарда долара.

Източник: Huawei

 • За тва членовете се насочват в телеграм групи. С два клика такива ги затриваш завинаги.
  Вито
 • Абе тоя форум има ли администратори? Докога такива трол профили ще си правят каквото искат?
  criminall
 • Путин-Ким Чен Ун, Китайчетата вече са стеснили периметъра на 5 км и ще те набарат... А, тъй като си плиткоумен, случайно да знаеш, че Китай притежава ядрено оръжие ? А ти, защото си страхлив, отговори на един прост, дори за твоите умствени възможности въпрос, а именно какъв телефон използваш ? Севернокорейски или руски, трол безподобен :) :) :) Естествено няма да го направиш :)
  Боби13
 • БАН!?!? :shock: :shock: :shock:
  radko89
 • Абе жълт ибрикчия, на кого му пука какво бил казал някакъв жълтур за 5G?! Тая Хуямиразвей е фитка още от година, вие за 300лв на изсрана статия, разнасяте щтрупа още. Свърши тая. Сега нейното място заемат други жълти, да видим до кога. Абе Мартинчо, чедо разпрано продажно, що не кажеш, че заради жълтите над 10000 българи загубиха живота си или това тебе не те интересува, баби, майки - да мрат, а? По-важно за Хуямивей, Жълтурландия е как да избегнат ядрено отмъщение на НАТО, защото това ги чака.
  strikercho