Потребителите на Android ще могат да изключат проследяването от реклами

Потребителите на Android ще могат да изключат проследяването от реклами

Google ще последва примера на Apple и ще позволи на потребителите на Android да изключат проследяването на техните действия онлайн за рекламни цели. Това ще стане по-късно тази година с ъпдейт на Google Play Services, но в началото ще засегне само устройствата с Android 12, а в началото на следващата година ще обхване всички устройства, които поддържат Google Play.

Разработчиците на приложения вече няма да могат да виждам уникалните рекламни номера на потребителите, ако те са отказали за получават персонализирани реклами. За разлика от предложението на Apple потребителите няма да бъдат изключени от системата автоматично а ще трябва да направят това ръчно.

През миналия месец Apple разбуни рекламния бизнес с въвеждането на функцията App Tracking Transparency, която изисква от потребителите да укажат изрично дали искат да бъдат проследявани от приложенията за персонализирани реклами. Разработчиците на приложения се приготвиха да загубят приходи, защото повечето потребители вероятно ще откажат събирането на техните данни.

Източник: Bloomberg

  • Предпочитам да виждам реклами според интересите ми. Еми чудесно, то е опция по желание, няма да си изключваш рекламите и ще си безкрайно щастлив.
    Аз пък ги махам одма.
    Nik21
  • Предпочитам да виждам реклами според интересите ми.
    vagabonti