Появи се надежда за справяне с най-големия проблем на Chrome за Windows

Появи се надежда за справяне с най-големия проблем на Chrome за Windows

Най-вероятно много от вас са се изправяли пред проблема с използването на големи количества RAM от браузъра Chrome за Windows. Изглежда обаче това може скоро да се промени благодарение на новия ъпдейт за Windows 10.

С него се въвежда технология за сегментирано управление на паметта (SegmentHeap), която позволява ограничаване на използваната памет от Win32 приложения, каквото е и Chrome. Решението вече се използва от новия браузър на Microsoft Edge, като намалява с до 27% използваната памет.

Това зависи и от конкретната компютърна конфигурация, но е добър атестат за това какво може да бъде постигнато. В своя публикация във форумите на Chromium, инженер посочва, че със SegmentHeap ще е възможно спестяването на стотици мегабайти от Google Chrome. Промяната ще е най-значителна при машини с повече процесорни ядра.

За целта Google ще трябва да използва новия SDK за Windows (10.0.19041.0 (20-04)), а това на този етап е затруднено от някои проблеми свързани с прилагането му за браузера. Надяваме се, че те скоро ще бъдат отстранени и ще е възможно да бъде ограничено използването на системна памет от браузъра.

Източници: Windows Latest, Microsoft