Преди 20 години Microsoft е опитала да купи Nintendo

Преди 20 години Microsoft е опитала да купи Nintendo

Първото поколение на конзолата Xbox излезе на пазара през 2001 година и с нея Microsoft се опита да стъпи на пазар с много играчи. Експериментът на компанията се оказа успешен, но излизането на конзолата е било съпроводено с много трудности, които за малко да доведат до нейната отмяна. Bloomberg хвърля светлина върху историята на Xbox и как тя се превръща в хит, за да промени индустрията.

Изданието разкрива, че преди 20 години Microsoft дори се е опитала да закупи Nintendo. Според информацията Стив Балмър е поръчал на своя екип да се срещне с японската компания и да провери дали тя би обмислила придобиване, но идеята явно не е била посрещната особено добре. Всъщност Кевин Бакус посочва, че представителите на Nintendo са посрещнали предложението с бурен и продължителен смях.

В началото на 2000 Microsoft е имала друга среща с Nintendo за обсъждането на съвместна работа с идеята да комбинира нейните иновативни игри със своя нов и мощен хардуер. Това също не е проработило. От материала става ясно, че по това време Microsoft се е опитала да закупи още ЕА, Square (сега Square Enix) и създателите на Mortal Kombat Midway, но нито една от тези сделки не се е осъществила. В текста има и забавен анекдот как компанията е успяла да привлече Konami.

Източник: Bloomberg