Предложенията в Huawei AppGallery се увеличават бързо

Предложенията в Huawei AppGallery се увеличават бързо

Huawei продължава да изпълнява стратегията за развиване на своя магазин за приложения, който да се превърне в алтернатива на Google Play. Не че компанията не иска да продължи да работи с Google - напротив, но действията на администрацията на Доналд Тръмп засега не позволяват на американската компания да си партнира с Huawei.

В резултат на това през последните месеци китайската компания засили драстично инвестициите си в подобряване на своята услуга AppGallery, привличането към нея на повече разработчици и гарантирането на достатъчно голям избор от популярните локални приложения от пазарите, на които работи. Междувременно магазинът вече има над 420 милиона активни потребители месечно.

HMS Core се развива

Основните усилия са насочени към развитието на HMS (Huawei Mobile Services) Core - пакет от услуги и приложения, част от които е и AppGallery, който вече е достъпен в над 170 страни. Целта на компанията е да разшири обхвата на HMS Core и да интегрира основните му възможности в повече външни приложения (към март са били над 60 000), така че те да могат да се възползват от пълните способности на телефоните на компанията.

Така те лесно могат да бъдат добавени и в AppGallery, а техните разработчици ще получат достъп до повече опции за монетизация чрез показване в приложенията на реклами или пък чрез опция за закупуване на допълнително съдържание.

Привличането на разработчиците е особено важно за амбициите на Huawei да изгради екосистема, която успешно да конкурира тези на Google и Apple. Това смята и Ерик Тан, който е вицепрезидент на потребителските облачни услуги в компанията. Според него към края на март Huawei е успяла да привлече 1.4 милиона разработчици на приложения, което е със 115% повече спрямо същия период на миналата година.

Приложенията са от жизнено значение за успеха на една мобилна платформа и това беше показано много ясно с Windows Phone - липсата на приложения доведе до по-слаби продажби на устройства, а на свой ред това доведе до нисък интерес у разработчиците.

Huawei се опитва да привлече разработчици, като им предоставя разнообразни маркетингови активности (недостъпни в Google Play) и много по-голям дял от генерираните приходи. А тъй като телефоните на компанията работят с Android, създателите на софтуер могат да изпратят своите творения с минимални промени. Разбира се, ако те включват различни услуги на Google, ще трябва да се направят необходимите промени и те да се заменят с алтернативите на Huawei.

Понякога това не е толкова лесно - например в приложенията, които ползват Google Drive за бекъп на данните, или пък игрите, ползващи Play Games за запазване на прогреса. Ако сте направили дома си умен и ползвате Google Assistant за управлението му, също ще останете неприятно изненадани. Липсата на услугите на Google означава, че не можете да ползвате и Chromecast за прехвърляне на съдържание.

Как да започнете с AppGallery?

Ако имате телефон на Huawei с AppGallery и без услугите на Google, първото нещо, което може да направите, е да ползвате приложението Phone Clоne, което е налично за Android и iOS. С негова помощ лесно ще прехвърлите голяма част от инсталираните от Play Store приложения от стария си телефон с Android в новия. Заедно с това има опция за трансфер на документи, снимки, клипове, телефонен указател, съобщения и т.н. Какво е възможно да прехвърлите, зависи дали старото устройство е от Huawei или от друг производител.

Ако преминавате от iPhone, логично няма как да пренесете приложенията от него, а само своите данни. Не забравяйте да инсталирате последната версия на Phone Clоne, преди да започнете клонирането, защото с всеки ъпдейт компанията подобрява съвместимостта му с повече приложения и съдържание. Недостатък на този метод е, че най-вероятно няма да имате достъп до приложенията, които сте закупили в Google Play. Освен това на теория прехвърлените приложения няма да получават ъпдейти, но това може лесно да се реши чрез следващите предложения.

Другите опции

След тази стъпка пред вас стои запознаването с AppGallery и в първия момент можете да останете разочаровани, защото в него липсват много от популярните приложения. Няма страшно, защото в магазина има някои инструменти, които ще ви помогнат да запълните софтуерната празнина. Започваме с MoreApps, което действа като своеобразен портал към най-популярните приложения, които са подредени според местоположението на потребителя.

Селекцията в него е лимитирана, а за улесняване на потребителите част от приложенията са разделени в две колекции - социални мрежи и софтуер за комуникация плюс секция с различни приложения на Google - много от тях могат да се ползват, но няма как да се впишете със своя профил. Ако търсеното приложение е включено в MoreApps, ще видите страница, която съдържа връзки към местата, на които можете да го намерите - например AppGallery, APKPure и други магазини, и дали е налична уеб версия. В някои случаи са посочени и подходящи алтернативи.

Ако решите да изтеглите търсеното от APKPure, ще получите предложение да инсталирате магазина на услугата, което е добре да направите, защото през него ще можете да обновявате инсталираното - почти като в Google Play. Друг плюс на MoreApps е осигуряването на линк към работещата версия на търсеното приложение - това е важно в случая на Netflix, защото не всички версии могат да се инсталират и ползват нормално.

Така можете да изтеглите и HBO GO, което липсва в AppGallery, но е достъпно в APKPure. MoreApps също ще ви уведоми, ако за инсталираните приложения са налични ъпдейти, а съдържанието му постоянно се увеличава.

Другата опция за снабдяване с нови приложения се нарича Petal Search и е сравнително нова. Тя прилича на нормална интернет търсачка, но преобладаващо служи за откриване на приложения. Така например в страницата за търсене се показва списък с популярните локални приложения и бутони за тяхното инсталиране.

Ако приложението е в AppGallery, при натискането на бутона ще се отвори неговата страница в услугата, а ако се намира другаде, ще започне директното изтегляне на файла, който да инсталирате с няколко кликвания. Това също е удобен начин за достъп до софтуер, защото търсенето става от едно място. MoreApps и Petal Search позволяват да изкарате поле за търсене върху екран на телефона.

Локалното съдържание

Съдържанието от местни разработчици е много важно за потребителите от отделните пазари, а Huawei се опитва бързо да го добави и в AppGallery. Това несъмнено е по-бърз процес, защото връзката с местните компании става по-бързо, а в допълнение експертите на компанията от локалните офиси оказват необходимата подкрепа за бързо и безпроблемно включване. Затова не е изненадващо, че в магазина на Huawei вече са налични много от популярните български приложения и постоянно се добавят нови.

В него вече могат да се открият приложенията на мобилните оператори, дигитални портфейли като RaiPay и phyre и базираните на него операторски услуги (A1 Wallet и Pay by VIVACOM), банкови приложения (ДСК, Fibank, Пощенска банка, Експресбанк), услуги за забавление (VOYO, Nova Play, TV GO by VIVACOM, A1 Xplore TV GO), за търговия (OLX), за доставка на храна (Happy Bar & Grill, Foodpanda) и много други.

Глобалните играчи

Освен локални предложения в AppGallery са включени и много от популярните в глобален мащаб приложения. Тук са Viber, Snapchat, TikTok, Tidal, Telegram и Deezer, а ако сте сред феновете на аудиокнигите, ще намерите и Storytel. Заради пандемията много от нас работят от своите домове, така че със сигурност ще се оцени добавянето на Zoom. Наличието на Epic Games пък ще зарадва почитателите на Fortnite, а търсещите качествено решение за навигация с офлайн карти могат да намерят изпитаното Here WeGo.

 • Некадърна пасмина са хейтърите като теб, колега. Да де хванем на бас че не си ползвал флагман на Пасмината за последните 3 години. И как тогава ги оценяваш?! Хуавей, въпреки бруталния удар от Перчема, излязоха No 1 по продажби за март месец. То тва не става случайно, хората виждат хубавото, искат го, купуват. Ама ти, де да знайш, то не е ли марково като Епъл и Самсунг и не ти влиза в обхвата. Епъл и Самсунг само ги гледа по тв ползва леново и пристижио
  Dan4o13
 • Елф, някой път изказванията са ти меко казано странни :)
  Боби13
 • Некадърна пасмина са хейтърите като теб, колега. Да де хванем на бас че не си ползвал флагман на Пасмината за последните 3 години. И как тогава ги оценяваш?! Хуавей, въпреки бруталния удар от Перчема, излязоха No 1 по продажби за март месец. То тва не става случайно, хората виждат хубавото, искат го, купуват. Ама ти, де да знайш, то не е ли марково като Епъл и Самсунг и не ти влиза в обхвата.
  propov
 • Явно паричният поток за реклама е много голям. Във всички „IT.“ сайтове всекидневна канонада от публикации.Даже по две-три на ден.
  gogulef
 • Като гледам за всяко ново добавено приложение ви карат да публикувате нова рекл..... статия. :D
  foxfury