През тази година Huawei трайно ще задмине Apple, смята TrendForce

TrendForce публикува нова прогноза за пазара на смартфони през тази година и от нея става ясно, че той ще продължи да се свива. Компанията очаква през 2019 да бъдат произведени 1.41 милиарда смартфона, което ще е с 3.3% по-малко на годишна база. Според прогнозата компаниите ще намалят производството, за да отговорят на намаленото търсене, което на свой ред е свързано с липсата на съществени иновации, а това стимулира потребителите да сменят телефоните си все по-рядко. Ако търсенето намалее още, TrendForce очаква спадът в производството на смартфони да се увеличи до 5%.

Може да ви е интересно

Samsung ще продължи да бъде лидер с пазарен дял около 20%, но на второто място ще се изкачи Huawei, която трайно ще измести Apple. Според прогнозата китайците може да успеят да направят 225 милиона смартфона, което ще им донесе 16% от пазара и ще е достатъчно за задминаването на Apple. Huawei ще продължи да разширява присъствието си в Източна Европа, Бразилия и Южна Америка, като в същото време ще запази позициите в родината си, но може да се окаже уязвима в търговската война между САЩ и Китай.

Предизвикателствата пред Apple също ще са сериозни. TrendForce прогнозира, че компанията ще продължи да страда от по-дългия цикъл за замяна на телефоните и слабите продажби на премиум моделите в Китай. Като цяло през 2019 смартфоните на компанията може да се свият до 189 милиона броя за пазарен дял от 13%. Ако напрежението между Китай и САЩ се увеличи, обемите може да намалеят още. Агенцията посочва, че Xiaomi, OPPO и Vivo ще запазят своите места (4, 5 и 6) и през 2019. Според прогнозата Xiaomi може да произведе 129 милиона смартфона (123 милиона през 2018), за OPPO се очаква запазване на обема от около 120 милиона, а при Vivo може би ще има спад до под 100 милиона броя.

Източник: TrendForce

 • Няма как човек да е хем платежоспособен, хем да е готов на компромис в качеството.. Защо мислиш, че покупката на телефон, който не е "супер", "дупер" не знам какъв си флагман е компромис с качаството?

  Платежоспособните хора (изключвам единиците спечелили от търкане на билетчета) обикновено могат да мислят, знаят цената на парите и знаят какво точно търсят в един телефон и вярвай ми това не е какъв му бил бенчмарка, с колко кадъра видео снимал и колко % заемал екрана.

  Мога да си купувам по два Xs-а на месец без да ми се отразява на стандарта на живот, но си ползвам Nokia Lumia 930.
  Трябват ми телефон, синхронизация на календара и пощата с фирмените, навигация и камера колкото да прави снимки. А има и бонус - радиото :)
  Не ми пука за приложения от магазина - такива не исталирам заради сигурността. Не искам никой да ми сканира отпечатъците или да ми разпознава лицето.

  Какъв компромис според теб правя?
  Точно това имах предвид колеги - не правиш никакъв компромис - това ти трябва, това ползваш.
  Ако обаче ти трябваше или искаше точно определен модел, но нямаш паричките или ти трябват за нещо - ще купиш нещо, което ще е компромис на това, което си поискал - това вече е компромис и те прави неплатежоспособен за конкретното нещо, което имаш наум.

  Иначе браво, точно така мисля, че трябва да са всички - да ползват това, което им трябва, а не това, което на "всички" им трябва.

  Индивидуализма е на изчезване. Масовото промиване на мозъци е стигнало безпрецедентно ниво.
  Най-тъжното е, че има хора, като мен примерно, които го осъзнават, но не правят нищо по върпоса, напротив, оставят се вълната да ги мята по скалистите брегове..

  Айде със здраве и с пожелание всеки да може да си позволи това, което му трябва.
  radko89
 • Безсмислени спорове. Ако имаш пари непременно трябва да ги дадеш за нещо ли? Има хора, които не харесват технологиите. Телефона не е показател за нищо. Най-богатия човек, който познавам е с Blackberry Keyone, среден клас смартфон на няколко години. Лично аз харесвам технологиите и си купувам всякакви джаджи. Харесва ми да следя как еволюират технологиите и устройствата. Последно една мацка ми каза : Добре де, ако имаш излишни едни 2000 лева, защо да не си купиш един айфон!

  Този довод изчерпва всичко.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  Legolaself01
 • Това, което имах предвид е, че ако правиш компромис това означава, че ти се ще ама не стигат парите - каква друга причина може да има? Парите винаги са краен брой (независимо дали говорим за хиляди, милиони или милиарди), а "мераците" безкраен брой.
  Майсторлъкът е да изхарчиш крайния брой пари по възможно най-добрия начин.

  Малко бакалски сметки.
  Имаш 3 хиляди лева и примерно искаш телефон, телевизор и една екскурзия до Париж.
  Ако вземеш телефон за 3 хиляди оставаш без телевизор и екскурзия, ако вземеш "супер"-"дупер" телевизор - край с телефона и Париж.
  Ще кажеш - ами не си платежоспособен, трябват ти примерно 10 000, е да де ама ако имаш 10 000 ще ти се появят примерно мераци и за някоя количка на старо, ама не много стара и т.н. Ако пък имаш 1 000 000 ще искаш къща в Бояна и Бентли и не знам още какво и пак няма да стигнат парите.
  tweeg
 • Няма как човек да е хем платежоспособен, хем да е готов на компромис в качеството.. Защо мислиш, че покупката на телефон, който не е "супер", "дупер" не знам какъв си флагман е компромис с качаството?

  Платежоспособните хора (изключвам единиците спечелили от търкане на билетчета) обикновено могат да мислят, знаят цената на парите и знаят какво точно търсят в един телефон и вярвай ми това не е какъв му бил бенчмарка, с колко кадъра видео снимал и колко % заемал екрана.

  Мога да си купувам по два Xs-а на месец без да ми се отразява на стандарта на живот, но си ползвам Nokia Lumia 930.
  Трябват ми телефон, синхронизация на календара и пощата с фирмените, навигация и камера колкото да прави снимки. А има и бонус - радиото :)
  Не ми пука за приложения от магазина - такива не исталирам заради сигурността. Не искам никой да ми сканира отпечатъците или да ми разпознава лицето.

  Какъв компромис според теб правя?
  tweeg
 • Нямах предвид, че всеки, който има пари трябва да има последен модел телефон, както и нямах предвид, че обратното важи - нямаш ли последен модел телефон не си платежоспособен.

  Това, което имах предвид е, че ако правиш компромис това означава, че ти се ще ама не стигат парите - каква друга причина може да има?
  ако не ти се ще (не искаш такъв телефон) и милионер да си - ще купиш нещо по-евтино, но това няма да е компромис а желание..

  Компромис има ли - липсва нещо..
  radko89
 • Не мога да се съглася с тези мнения, че имаш ли пари значи си даваш по 1.5к и нагоре за телефон. Пак около мен имам примери бол за хора с много по-високи заплати. Всичко опира до това какво искаш в определен момент и колко и за какво го ползваш. Доста от познатите ми не харесват стъклени телефони и си взимат стари модели айфон и пак тук не става въпрос на пари, а лични предпочитания. Някои от тях даряват на година повече пари на биволь от колкото последен модел айфон. Нека не сме толкова ограничени и да расъждаваме, че ако някой няма последен модел от някаква вещ е значително неплатежоспособен - доста елементрарно мислене. И точно за телефоните в последните години подобренията се усещат само ценово и честата замяна на такава вещ е оправдана единствено с личния кеф. Нямах предвид, че ако имаш пари си купуваш само скъпи телефони - това е снобарско!
  Имах предвид, че ако си платежоспособен и имаш пари не би правил компромис за нещата, които имат значение за теб.
  Компромиси се правят, когато си спестяваш нещо за сметка на друго! Ако нямам нужда от качествен телефон, ако не е от такава важност за мен и милиони да вадя няма да си купя. Ако пък това е важно за мен не бих направил компромис.

  Затова и казах - направиш ли компромис - еми за това, за което правиш компромис не си достатъчно платежоспособен.

  Предполагам, че пак някои хора няма да ме разберат и ще започнат да нападат, но какво да се прави..
  radko89
 • Аз поне знам за какво си ползвам телефона и кой от актуалните модели до би ми свършил работа. Какъв е смисъла да се набутвам с хиляди левове, когато един РедМи ноут 7 покрива 85% от изискванията ми и струва 300лева. При това трябва да се откажа от функционалността на редмито , с която съм свилнал , софтуерна и хардуерна, за да ползвам 10 пъти по-скъп телефон. И това не се отнася само за смартфони.
  A4i
 • Не мога да се съглася с тези мнения, че имаш ли пари значи си даваш по 1.5к и нагоре за телефон. Пак около мен имам примери бол за хора с много по-високи заплати. Всичко опира до това какво искаш в определен момент и колко и за какво го ползваш. Доста от познатите ми не харесват стъклени телефони и си взимат стари модели айфон и пак тук не става въпрос на пари, а лични предпочитания. Някои от тях даряват на година повече пари на биволь от колкото последен модел айфон. Нека не сме толкова ограничени и да расъждаваме, че ако някой няма последен модел от някаква вещ е значително неплатежоспособен - доста елементрарно мислене. И точно за телефоните в последните години подобренията се усещат само ценово и честата замяна на такава вещ е оправдана единствено с личния кеф.
  D0N4T3LL0
 • Колкото и мнения да ми триете, от над 1годишното ми ползване на iPhone X 256 gb, реалноста е, че Епъл нито имат истински флагман, нито истински смартфон. Нямат и намерение да правят защото айфоните са печатница за пари. Хубавите неща в iOS и айфоните са много малко.


  Sent from my iPhone X 256 GB using Tapatalk
  За колко ще го продадеш този не-истински смартфон и не-флагман? :D
  Воден-дух
 • Не е добре да отблъскваш потенциални клиенти с неразумно високи цени. Има опитни и платежоспособни потребители, който знаят цената на парите и могат да пресметнат колко струва определена вещ и за колко се продава. Когато видят 65% надценка или 265% надценка им става ясно че исканата сума не отговаря на потребителската стойност. Тогава се оглеждат за алтернативи и са склонни на компромиси в качеството, когато цената е в разумни граници. Други хора за втори път купуват смартфон и се ориентират към популярено предложение от средния клас, където Епъл не са представени. Сега има силни попадения там и начинаещия потеребител става лоялен клиент на марки като Уауей и СяоМи при бъдещи покупки на горният-среден клас и флагмански телефони. Няма как човек да е хем платежоспособен, хем да е готов на компромис в качеството..
  Колкото и да ми обяснявате - готов ли си на компромис в качеството не си толкова платежно-способен, колкото си мислиш.
  Точно на това разчитат ябълките и гледайки по финансовите им резултати - получава им се, пък вие колкото искате си ги хранете.
  radko89
 • Няма как да ги сравняваш на ниво модел защото са различни. И на ниво бранд е несъпоставимо. Все едно да сравняваш Голф срещу Аурис или Тойота срещу ФауВе. И двете са несъпоставими.
  iavorski
 • Не е добре да отблъскваш потенциални клиенти с неразумно високи цени. Има опитни и платежоспособни потребители, който знаят цената на парите и могат да пресметнат колко струва определена вещ и за колко се продава. Когато видят 65% надценка или 265% надценка им става ясно че исканата сума не отговаря на потребителската стойност. Тогава се оглеждат за алтернативи и са склонни на компромиси в качеството, когато цената е в разумни граници. Други хора за втори път купуват смартфон и се ориентират към популярено предложение от средния клас, където Епъл не са представени. Сега има силни попадения там и начинаещия потеребител става лоялен клиент на марки като Уауей и СяоМи при бъдещи покупки на горният-среден клас и флагмански телефони.
  A4i
 • Колкото и мнения да ми триете, от над 1годишното ми ползване на iPhone X 256 gb, реалноста е, че Епъл нито имат истински флагман, нито истински смартфон. Нямат и намерение да правят защото айфоните са печатница за пари. Хубавите неща в iOS и айфоните са много малко.


  Sent from my iPhone X 256 GB using Tapatalk
  Legolaself01
 • Уауией задминава Епъл и по приходи.
  A4i
 • А кой модел на Епъл е флагман?
  Защото аз за такъв не съм чувал!
  И изобщо устройствата на Епъл трябва ли да се наричат смартфони?
  Не мисля!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  Legolaself01
 • Ами именно! Мисля че за да е коректна една такава статистика с оглед на това че ябълките произвеждат не повече от три модела на година,е редно да се сравняват флагман с флагман....
  pretorianec
 • Ясно е, че се гледа общата бройка ;)
  Боби13
 • Предполагам обаче че става въпрос като бройка за всички модели произведени от HUAWEI,които като продуктова гама са безброй повече от това което произвежда Apple....Така по-става...
  Никой обаче не дава статистика колко са продали HUAWEI,както и Samsung,като флагмани,в сравнение с бройката на ябълките! Мисля че тогава статистиката ще бъде различна....
  Ако се сравнява бройката само на продадените флагмани ;) сигурно Епъл са продали повече бройки последните 5-6, а защо не и повече години отколкото Самсунг и Хуауей взети заедно.
  gog88
 • Предполагам обаче че става въпрос като бройка за всички модели произведени от HUAWEI,които като продуктова гама са безброй повече от това което произвежда Apple....Така по-става...
  Никой обаче не дава статистика колко са продали HUAWEI,както и Samsung,като флагмани,в сравнение с бройката на ябълките! Мисля че тогава статистиката ще бъде различна....
  pretorianec
 • Ще ги задмине. Когато започнат да правят телефоните си с iOS :D Предвид цените на новите модели на Епъл, няма да е изненада, ако през 2019 г. Хуауей ги изпреварят по продажби ;) дори и с ОС Андроид.
  gog88