Приходите от Xbox и PlayStation растат преди следващото поколение конзоли

Приходите от Xbox и PlayStation растат преди следващото поколение конзоли

Последните финансови резултати на Microsoft и Sony показаха, че бизнеса с игри на двете компании се намира в добро здраве преди дебюта на игровите конзоли от следващо поколение през ноември. Sony отчете 12% ръст на приходите от PlayStation до 4.90 милиарда долара, което се дължи на засилените продажби на игри и на абонаментите за PlayStation Plus.

Абонатите на услугата са се увеличили с 9 милиона до 45.9 милиона, а дигиталните игри вече генерират 59% от продажбите на PlayStation, което е повече спрямо 55% преди година. Японската компания повиши леко и финансовата си прогноза за цялата фискална година заради повишените продажби на софтуер.

Междувременно приходите на игровото подразделение на Microsoft за тримесечието са се увеличили с 22% до 3.09 милиарда долара. Компанията е получила по-малко пари от хардуер, но е компенсирала това с продажбите на софтуер и увеличението на абонатите на Xbox Gams Pass.

И двете компании очакват силно търсене на новите им конзоли. Шефът на PlayStation Джим Раян сподели, че за 12 часа предварителните поръчки за PlayStation 5 са били колкото продажбите на PS4 за 12 седмици. Той предупреди, че може би не всички, които искат да се сдобият с PS5, ще успеят да намерят конзолата. Sony очаква да продаде повече от 7 милиона броя от PS5 до април 2021.

Microsoft също отчита силно търсене на Xbox Series S/X и очаква през следващото финансово тримесечие хардуерните продажби да се увеличат с 40% на годишна база. Търсенето отново ще бъде ограничено от възможността на компанията да осигури достатъчно конзоли за всички желаещи.