Samsung отчита силно тримесечие и скок в доставките на смартфони

Samsung отчита силно тримесечие и скок в доставките на смартфони

Samsung Electronics обяви финансовите си резултати за третото тримесечие на годината, които показват, че за периода приходите са се увеличили с 8% до 66.96 трилиона вона, а оперативната печалба се е повишила с 52% спрямо предходното тримесечие до 12.35 трилиона вона (11 милиарда долара). На годишна база увеличението на печалбата е с 59% благодарение на силните продажби на чипове за памет и потребителски продукти.

Част от тези резултати е и най-високата печалба от продажбата на смартфони от 2014 година насам - 4.45 трилиона вона (4 милиарда долара). Продажбите на смартфони са се увеличили с почти 50% от предходното тримесечие до 88 милиона броя, което е свързано и с пускането на модели като Galaxy Note20 и Galaxy Z Fold2, както и благодарение на силните продажби на масови модели в ключови региони като Индия.

Samsung изтъква, че оптимизирането на разходите чрез стандартизиране на компонентите и намаляване на разходите за маркетинг са довели до значително подобряване на печалбата. Ръст в продажбите при таблетите и носимата електроника на продукти като Galaxy Tab S7, Galaxy Watch3 и Buds Live също са помогнали за отличните резултати. За периода са били доставени 9 милиона таблета.

Компанията очаква през последното тримесечие спад в продажбите на смартфони, а засилената конкуренция и повишените разходи за маркетинг вероятно ще намалят печалбата й. Що се отнася до 2021 година Samsung прогнозира увеличено търсене на мобилния пазар, което ще е подкрепено от продължаващото икономическо възстановяване и ускорената миграция към 5G, но все още има неизвестни за пандемията. Samsung възнамерява да заздрави портфолиото си от телефони със сгъваеми дисплеи и масови модели с 5G възможности.

Бизнесът със дисплеи отчита по-ниска печалба, защото един от основните му клиенти Apple забави старта на продажбите на новите си смартфони. Това обаче ще се промени през последното тримесечие, когато всички устройства на Apple ще са на пазара, така че печалбата му вероятно ще нарасне. Подразделението за чипове регистрира нови рекорди при продажбите на фона на възстановеното търсене на телефони и компютри, което е компенсирало ниските цени на чиповете за памети.

Печалбата му е скочила с 82% до 5.54 трилиона вона на фона на силните продажби на телефони от нисък и среден клас и покупките от Huawei преди влизането в сила на американските санкции. Компанията очаква увеличено търсене на мобилни чипове през последното тримесечие, което се дължи на засилените поръчки от китайски клиенти. При домакинските уреди и телевизори се отчитат рекордни приходи, които е свързано с ефектите от пандемията и масовото оставане вкъщи.

Източник: Samsung

  • Браво, заслужават, правят най- добрите телефони!
    Fenche1