Непременно изтрийте това приложение за Android от телефона си

Непременно изтрийте това приложение за Android от телефона си

Мобилното приложение за сканиране на документи CamScanner е сред популярните решения за Android, като предлага функционалност за автоматично изрязване и подобряване на качеството на изображенията. Програмата има над 100 милиона изтегляния, но се оказва, че определени нейни версии представляват заплаха за потребителите, тъй като инжектират зловреден софтуер в смартфоните им. Именно това е накарало Google да свали CamScanner от Play Store.

Това е станало, след като експерти от Kaspersky са проучили приложението след оплаквания от страна на потребители за нежелани функционалности. След анализ те са открили, че програмата използва рекламна библиотека, която съдържа зловреден компонент, наречен Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n. При стартиране на CamScanner се активира код, който изтегля допълнителни модули, а това от своя страна позволява възпроизвеждане на нежелани реклами и дори кражба на пари чрез активиране на платени абонаменти.

Android Police са провели собствено разследване, като са установили, че версиите на приложението, качени през август 2019, не включват зловредния код, а тези, публикувани между 16 юни 2019 и 25 юли 2019, са били заразени. Ако разполагате с инсталирана версия на CamScanner, се препоръчва да го премахнете. Разработчиците отдават проблемите на рекламната мрежа AdHub и дори са качили в APK Mirror нова версия без нея, за да могат потребителите да използват програмата преди да се завърне в Play Store.

Източник: Kaspersky, Android Police

Оферти на деня

  • Не се шашкайте. Най-вероятно имате версия която е ъпдейтната поне от август 2019г., като версиите след 01.08.2019 г. са безопасни. За справка: https://www.androidpolice.com/2019/08/28/camscanner-play-store-malware/
    kras1001
  • Аз го бях платил преди и точно го изтрих от телефона на сестра ми
    mishobehar
  • Една полезна статия
    Kuzmanow