Още неприятности за Huawei

Още неприятности за Huawei

Наложените американски санкции срещу Huawei започнаха да създават сериозни проблеми на компанията, макар че в момента има отсрочка от 90 дни на влизането в сила на ограниченията. Отнемането на лиценза за използване на Android и липсата на достъп до американски компоненти като че ли ще се окажат най-лесните за предоловяне пречки. В последните дни Huawei последователно бяха изключени от организациите Wi-Fi Alliance и Bluetooth SIG.

Първото не е чак толкова драматично, защото компанията ще може да предлага Wi-Fi към своите устройства. Тук проблемът е по-скоро липсата на сертификация и най-вече невъзможноста да се участва при определянето на бъдещите стандарти. В Bluetooth SIG нещата са доста по-сложни. Реално Huawei не би трябвало да могат да предлагат Bluetooth връзка към своите бъдещи продукти. Проблемът е, че всички патенти около стандарта се държат от Bluetooth SIG и китайският концерн рискува съдебни дела в случай, че използва тази технология за безжичен пренос на данни.

Към момента Bluetooth няма алтернативно решение, а в миналото вече е имало дела именно за неправомерно използване на стандартите. Естествено, не е ясно доколко организацията би се заела сериозно да води подобни съдебни битки, но с оглед на политическия натиск в САЩ е твърде възможно да видим и нещо такова в близко време. Последният удар дойде от SD Association, които също изключиха Huawei от своите редици. Това от своя страна означава, че бъдещите устройства няма да могат да включват слотове за microSD карти, без отново да се рискуват правни последствия.

От Huawei коментираха единствено, че мярката не засяга актуалните модели на компанията, но отказаха становище по бъдещи продукти. Към момента няма още никаква яснота как ще се развие цялата сага със санкциите срещу Huawei. Преди няколко дена президентът Доналд Тръпм призна, че акцията е политически мотивирана, като заяви, че вероятно проблемът ще бъде разрешен в контекста на цялостните търговски отношения между САЩ и Китай. Очаква се Тръмп да срещне своя китайски колега Си Дзинпин по време на срещата на Г20 в Осака, където наблюдатели очакват да бъде постигнат прогрес с разрешаването на текущите спорове.

Източник: 9to5google, Nikkei

Оферти на деня

 • https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-huawei-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B7-310664.html/amp
  Вече реално започнаха да затварят производствени мощности на Хуауей.
  Китаелюбците май предричаха друг сценарий, пък гледам Тръмп започва стената с Мексико. Не харесвам и двете държави, но сега съм на страната на САЩ, защото китайците се оляха.
  Spikul
 • Майната им, аз си имам Motorola G6 plus :)
  didolinka
 • Око за две, зъб за чене
  tzincbg