Доналд Тръмп намекна, че Huawei може да е част от търговска сделка с Китай

Доналд Тръмп намекна, че Huawei може да е част от търговска сделка с Китай

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че премахването на санкциите срещу Huawei може да се случи в рамките на по-широка търговска сделка с Китай. По този начин Тръмп косвено потвърди, че наложеното ембарго е с изцяло политически мотиви и се използва като оръжие за натиск в търговската война между двете държави. Президентът обяви, че "Huawei е нещо много опасно. Вижте само какво правят със сигурността, от военна гледна точка, това е нещо много опасно." След това обаче той добави, че "ако направим сделка, мога да си представя Huawei вероятно да е включена под някаква форма или да е част от тази сделка".

Изявлението дойде по време на представянето на пакет за подпомагане на американските фермери, които са особено тежко засегнати от търговската война. Китай наложи мита в размер на 25% на американската соя, което я направи практически непродаваема в азиатската държава, и в същото време отказа огромни поръчки на свинско месо от САЩ. Това пък постави в трудна ситуация американските фермери, които са сред основния електорат на Тръмп. Наблюдатели оценяват преките щети за тях в резултат на последните китайски мерки са за над 16 милиарда долара, а редица ферми са на ръба на фалита заради огромните количества нереализирана продукция.

Източник: South China Morning Post

Оферти на деня

 • Ще преживеят чумата, но пък държавното дотиране, което Перчема ще даде на фермерите, не е ли в противоречие с принципите на пазарната икономика и свободната конкуренция? В поредна тема не мога да разбера за какво толкова плачеш?
  Патентите на САЩ ли са - на САЩ са! Тяхно право ли е да се разпореждат с тях - тяхно право е!
  Какъв е проблемът ти?
  Spikul
 • Ще преживеят чумата, но пък държавното дотиране, което Перчема ще даде на фермерите, не е ли в противоречие с принципите на пазарната икономика и свободната конкуренция?
  Боби13
 • -
  npet
 • Ако не знаеш са първо място по брой на свине и овце. Също имат много ЕРД и бройлери ! А 16 млрд. тук, 16 млрд. там и т.н. Да ти напомням ли, че за прословутата ограда сумата беше доста по-малка и повече от месец държавната администрация беше без заплати. И в Далечния Изток не мислят като нас белите хора. Друга култура и начин на действие. Там са задружни! Докато Хамериканците не са готови на подобна саможертва, нали? Както и ние у нас в България! Губят пак ти казвам обикновените хора от двете държави и тук вече не става за никаква интелектуална собственост или икономика. Чисто политическо погрешно решение, защото политиците и от двете държави няма да гладуват, нали?
  Боби13
 • щ Казах Ви, че ще страдат обикновените хора и написах точно за фермерите, но кой ли ме слуша ? 16 млрд САЩ ще намерят, но Китай от къде ще купи тези огромни количества месо?
  Готови са хората им да гладуват, тези ли даваш за пример?
  Spikul
 • Казах Ви, че ще страдат обикновените хора и написах точно за фермерите, но кой ли ме слуша ?
  Боби13