Пристрастяването към телефоните не е свързано с нотификациите

Пристрастяването към телефоните не е свързано с нотификациите

Ново проучване на London School of Economics and Political Science (LSE) подсказа, че пристрастяването към смартфоните най-вероятно не е свързано с нотификациите от различните приложения. Резултатите показват, че 89% от интеракциите с мобилните устройства са спонтанни, а само 11% са предизвикани от известия. Груповите чатове също са определени като източник на тревожност сред участниците в изследването, което показва, че най-дългото взаимодействие идва от превъртането на Instagram и Facebook.

Според изводите в проучването проверяването на телефона до голяма степен е причинено от импулс у потребителя да взаимодейства с телефона, който се появява почти автоматично - например като желанието на пушач да запали цигара. Експериментът е анализирал употребата на смартфони на 37 души на средна възраст 25 години от Обединеното кралство, Германия и Франция. Те са били оборудвани с камери, които са заснели ежедневието им от първо лице.

Като цяло са били отчетени 1130 интеракции с телефоните. Най-много устройствата са били ползвани за WhatsApp - 22%, отключване за проверка за нотификации - 17%, Instagram - 16%, Facebook - 13%, email - 6% и обаждания - 1%. Участниците са определили електронната поща като най-важната нотификация за тях. Установено е, че потребителите прекарват по-малко време с телефоните, когато са с други хора, а най-дългите интеракциии се случват в градския транспорт или у дома.

Източник: BBC

  • Глупости. Ако някой се интересува да прочете Неустоими Адам алтърhttps://www.book.store.bg/p229113/neustoimi-adam-altyr.html Там се правят изследвания със следене на мозъчната дейност. Нотификациите са само една част от пристрастяващи те методи, но са спусък. За пристрастяването - силата на навиците https://www.orangecenter.bg/silata-na-navicite-product-16308.html Има още няколко книги, които разглеждат тематиката още по-задълбочено. Наблюдението не е добър експериментален метод за установяване на пристрастяване.
    zazabg