Пробив в сигурността на Facebook е засегнал 50 милиона профила

През седмицата Facebook са открили сериозен пробив в сигурността, който е засегнал почти 50 милиона акаунта. В петък компанията призна за проблема и е информирала властите. Атаката е започнала на 16 септември, когато от Facebook са забелязали необичайна активност. Веднага е започнало разследване на причините, но през следващите дни не се е стигнало до някакви конкретни заключения.

На 25 септември е било разкрито, че в хода на атаката хакери са успели да получат достъп до голям брой потребителски профили. От социалната мрежа веднага са уведомили властите в лицето на ФБР, Министерството за вътрешна сигурност и Ирландската комисия за защита на данните (европейската централа на компанията е в Ирландия). Проблемът е бил решен на 27 септември, а в същия ден повечето потребители са били принудени да се логнат отново в своите профили.

Това е било необходимо, за да могат да се активират новите мерки за сигурност и да се отстрани дупката, която е позволила на хакерите да получат достъп да акаунтите. Според признание на Facebook общият брой засегнати профили е почти 50 милиона, а междувременно потребители в Калифорния успяха да заведат и дело срещу компанията за причинени щети.

Хакерите са използвали бъг в кода на Facebook за функцията View As, която позволява на потребителите да видят как техните акаунти се показват за външни лица. Пропускът е позволил на атакуващите да откраднат токени за достъп - това са дигиталните ключове, които позволяват на потребителите да останат вписани във Facebook, за да не въвеждат име и парола всеки път. След като са получили тези токени, хакерите са получили пълен достъп над потребителските акаунти.

В резултат на това социалната мрежа ресетна токените за достъп на 50 милиона акаунта, но като допълнителна мярка за сигурност е направила това за още 40 милиона профила, които са били прегледани през функцията View As през последната година. Това означава, че около 90 милиона потребители ще трябва да се впишат отново във Facebook и приложенията, в които се вписват със своя профил от социалната мрежа. Заедно с това опцията View As временно се деактивира.

Източник: Bloomberg