Проблеми за навигационната система Galileo

Проблеми за навигационната система Galileo

Европейската система за сателитно позициониране Galileo не е достъпна за потребителите от края на миналата седмица, поради технически инцидент, свързан с наземната ѝ инфраструктура. Това означава, че устройствата, които разчитат на Galileo за позициониране, сред които и някои по-нови смартфони, не могат да я използват и трябва да преминат към алтернативните GPS, GLONASS или BeiDou. Продължава обаче работата на услугата SAR за локализиране и помощ на хора в беда.

Трябва да отбележим, че европейското решение все още е в пилотна фаза, като се очаква системата да бъде въведена официално в експлоатация от следващата година. Засега на нея не се разчита за поддръжка на критична инфраструктура, което означава, че настоящите проблеми няма да имат сериозни последици, отвъд уронения престиж на програмата. Според информация на Inside GNSS проблемите се дължат на грешка в съоръжение за прецизно измерване на времето (PTF) в Италия. PTF генерира и обработва референтното време, с което се сверяват всички системи на Galileo.

Galileo е собственост на ЕС и се управялва от Европейската космическа агенция (ESA), като на този етап функционират 22 сателита, а други два са в орбита, но в процес на тестове. В момента се произвеждат още 12 спътника. Освен на сателитите системата разчита и на сложна наземна инфраструктура. До финалното ѝ пускане в експлоатация сигналите от Galileo се използват в комбинация с други системи за сателитна навигация.

Източник: GSA

Оферти на деня