Продажбите на iPhone могат да се стабилизират до края на годината

Продажбите на iPhone могат да се стабилизират до края на годината

Доставчиците на компоненти за iPhone се подготвят да произведат части за до 75 милиона от новите смартфони през второто полугодие, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Този брой ще е близък до доставките през същия период на миналата година. По данни на анализатори Apple е продала между 70 и 80 милиона нови смартфона през втората половина на 2018.

Според информацията азиатските доставчици на компоненти вече са в процес на подготовка, за да могат да отговорят на засилено търсене в празничния сезон към края на годината. Ако е необходимо те могат да произведат компоненти дори за 80 милиона смартфона. Основният партньор на Apple в Китай - Foxconn, увеличава усилията си в набиране на персонал и предлага с до 10% по-високи възнаграждения на годишна база, за да е готов при нужда.

Американците традиционно представят новите си смартфони през септември, а пазарният им дебют е към края на същия месец. През последното тримесечие на 2018 компанията отчете приходи на стойност 52 милиарда долара от продажбите на смартфони, което е с 15% по-малко на годишна база. Според анализатора Минг-Чи Куо Apple ще продаде между 75 и 80 милиона броя от новите си модели до края на годината, което ще представлява и временно спиране на негативната тенденция.

Въпреки готовността за това, доставките могат и да не достигнат този брой, като се очаква Apple да прецени нужния ѝ обем след старта на продажбите. Компанията изпитва затруднения по отношение на доставките на смартфони, което се дължи на по-дългия жизнен цикъл на продуктите, по-сериозната конкуренция, а и на търговската война между САЩ и Китай. По прогнози на анализатори е възможно доставките на iPhone да паднат с 13.3% на годишна база до 189 милиона броя, през финансовата 2019.

Очаква се новите модели да приличат доста на предшествениците си по отношение на дизайна. От друга страна те могат да предложат подобрения при камерите, като наследниците на iPhone XS и iPhone XS Max най-вероятно ще разполагат с тройна основна камера. Новият iPhone XR също ще се сдобие с допълнителен сензор. И трите нови модела ще включват по-мощния чипсет A13.

Източник: Bloomberg

 • При такива цени от 3000лв няма как.
  Хората си стоят на старите модели, като мен:)
  Когато излезе Айфон който НАИСТИНА струва 3000лв, а не някакви претоплени манджи 15% по-бързи, без бързо зарядно, отнемане на жак преходника и още хиляди ограничения, ще си стоя на старият модел.
  Така или иначе работи като нов и като дам 2500лв за Xs разлика няма да намеря- пари в боклука.
  Пари не се вадят лесно, дават се за ново играчка, а не цяла година мина, а те ти изтипосват съшият модел с 300лв по-скъп.
  Да не говорим, че зареждането на Айфоните трае около 3 часа, а едно евтино Шиаоми от 300лв се зарежда за час.
  Така, че ДА, няма как да се стабилизират продажбите на фирма.
  Victormihov
 • "Продажбите на iPhone могат да се стабилизират до края на годината" ... и как ще стане това❓. Явно ще има търговски преговори с Дядо Коледа и Дядо Мраз, ама ми се струва, че решаващ глас ще има Снежанка
  Kuzmanovv