Продажбите на iPhone в Индия се свиват

Продажбите на iPhone в Индия се свиват

Ново проучване на Strategy Analytics разкрива, че iPhone SE не е успял да подобри позициите на Apple на огромния индийски пазар, който е от изключително значение за производителите на смартфони. Доставките на устройства с iOS в страната за второто тримесечие са се свили с 35% на годишна база, но в същото време се отчита ръст от 19% в доставките на смартфони до 31 милиона броя. Android продължава с безкомпромисната си доминация с 97% пазарен дял (29,8 милиона броя) при 90% преди година, а Apple е успяла да достави едва 800 000 телефона и така пазарния дял на компанията е намалял до 2%.

Strategy Analytics посочва, че цената играе много голяма роля и американците трябва да пуснат по-достъпни модели, да си осигурят по-големи операторски субсидии и да разширят каналите на дистрибуция, за да имат шанс за бъдещ ръст. В крайна сметка в момента Индия се оказва третия по-големина пазар за смартфони в света след Китай и Щатите и се разраства с бързи темпове заради ниската степен на разпространение на умни устройства, увеличаващата се средна класа с по-големи доходи и силната конкуренция между търговци, производители и оператори.

Източник: Strategy Analytics

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Преди няколко десетки години никой не си е и помислил, че Нокиа няма да я има. 3310, 6310, 8210...N95....и край... Така става, когато се сметнеш за "най" и цените си ги нямаш за нищо. Визирам Apple и дори подледния модел на Samsung, чиито цени са колкото 3 броя Xiaomi Mi5
    dellos
  • [Quote]Ухаа че си оригинален ама, ако имаше отгоре бутонче "хареса ми" щях да кликна на него. Мисля че ако се беше агрументирал поне малко нямаше да ти иглежда толкова глупав отговора, [/Quote] Няма ШАНС ЯбълкОвиден да ти се аргументира... :D:D:D Нокия залитна в много посоки, една от тях беше Елоп (идиота) който я съсипа! Ще се възстановят, Европа винаги го е правила за разлика от малоумниците в САЩ, които дори зарязаха нагризаната ябалкъ и без да знаят защо, ПФУ! :D
    PoceH_BS
  • Ухаа че си оригинален ама, ако имаше отгоре бутонче "хареса ми" щях да кликна на него. Мисля че ако се беше агрументирал поне малко нямаше да ти иглежда толкова глупав отговора, ама е по-лесно само да се опитваме да изкарваме другите смешни нали, ти все едно си бил там като са фалирали.
    feuer34
  • Ти нямаш и си домашни за писане, ами седиш по форумите и плещиш глупости?
    Nuckito
  • Нокия нито се е самозабравила нито си е проспала времето. Майкрософт бяха подхванали да унищожават финландците доста отдавна, проблема е че те го допуснаха. Една толкова силна компания за да пропадне отвън първо трябва да я унищожиш отвътре. Изоставиха собственото развитие на тяхната ОС, след това уж се инатили и не използваха андроид по неясни причини, дори още преди да ги придобият от Майкрософт. Американците точно това искаха да си мислят по-баламите занапред, че Нокия проспали вкарването на смартфоните....нищо че те ги измислиха. Е явно доста хора не могат да си отворят очите. Всичко при тях се прецака от неправилна политика и години нарочни грешни ходове с които я обезцениха и направиха лесна хапка за МС. Точно това им трябваше, компания с производство на стабилен хардуер, с име и оставена без вариант за софтуер в телефоните и. Това е, всичко останало са глупусти в типичния американски стил, за да може по-лабилните да им се хванат на въдицата.
    feuer34
  • [Quote]Айфон ще се купува винаги[/Quote] ... ще, но не както преди. Да си виждал наскоро "палаткови лагери"? Твърдите "фенове" колкото и да са "оФце" в едим момент и те осъзнават, че ги "цакат с топла бира"... :D Пазарният им дял ще се свие до 4-5% и те така. Може и да го увеличат, ако си променят политиката, което много-много не ми се вярва... (woo)
    PoceH_BS
  • Дори и така да е, Айфон ще се купува винаги, колкото и да не ви се иска. Сега целият свят тръпнат в очакване на новият. Аз например ще си го купя- за мен това е традиция. Няма толкова добре балансиран и работещ смартфон.
    Holon
  • Както Нокия се самозабрави и проспа времето, така и Апле върви надолу. Без Джобс много изкараха по инерция дори. Срива им е незбежен.
    apolon25
  • Глупости говориш... Айфон точно е основния продукт за компанията, не е нещо странично АйМаци също не се ползват толкова много, даже и в щатите. Виж делът на Desktop OS за САЩ, после виж и Mobile OS пазара.
    abando
  • Напротив айфона е основния продукт на компанията, генериращ 65% от приходите, другите продукти са странични. В последните месеци Samsung изпревари Apple по продажби в САЩ, така че не им е толкова бетонирано мястото на родния пазар. Иначе грам не ги мисля, те са най-богатата компания в света, а и продължават да генерират най-големите печалби на смартфон пазара. Просто тренда е надолу, което не е лошо, защото си мисля, че когата Епъл започнат да губят позиции, ще се постараят да направят най-добрите си телефони, сега не се напъват толкова като си знаят, че какво и да пуснат, ще се купува.
    board
  • [Quote]Епъл не е само Айфон, Айфон е нещо странично за тях като компания, за разлика от другите.[/Quote] Основния източник на печалби за Епъл са айфоните. Даже може да се каже, че всички други продукти са страничен източник и може и без тях. Не може да сравняваш 5-10 милиона МАК-а за тримесечие с 50 милиона и нагоре продадени айфона. При компютрите Епъл не е доминант и фирмите, които ползват МАК-ове не оказват съществено влияние на продажбите. Даже успеха на останалите продукти се дължи точно на айфоните. Много си закупиха макбуци, мак-ове, айпади именно след като си купиха айфони. Ако го нямаше айфона, Епъл нямаше да е гиганта, който познаваме, а една посредствена фирма.
    СтенлиРойс
  • Епъл не е само Айфон, Айфон е нещо странично за тях като компания, за разлика от другите. Епъл може и да не се приеме насериозно за Европа, Азия или Африка, но за Америка си остават номер 1, всички огромни фирми там ползват Аймаци, Макбуци, а работници Айфон. Така, че не ги мислете. Иначе за дизаин съм съгласен, трябва да се промени.
    Holon
  • Мисля си, че направиха грешка с това, че използваха стария дизайн за SE. Ако бяха използвали същия хардуер, но с нов дизайн, телефона щеше да се приеме повече като нов модел и щеше да има по-голяма пропулярност. Малко или много в развиващите се страни(както в нашата) по-скъпия телефон демонстрира и статус, но като никой не може да разбере, че ти си с нов модел телефон, малко се губи смисъла. Все едно да си купиш последен модел кола, но с ламарините на модела от преди 10 години. До някъде по същата причина вероятно и с новия айфон ще се случи същото и продажбите ще продължат надолу.
    board
  • 3 години без нищо интересно. Джобс го няма и Апле върви надолу. Ако не смъкнат цените ще станат като Microsoft. 1% дял от пазара.
    apolon25
  • Забелязвате ли, че от диаграмата се вижда почти двоен спад в пазарния дял от 4,5% на 2,4%. Аз лично харесвам 5 SE, но наистина трябваше да се постараят още с цената. Целта на моделът беше да привлече още потребители и затова го обявяваха като "най-евтиният iPhone досега". Тези, които си купуваха винаги последният модел (това се вижда и от този сайт), никога няма да погледнат към него, както не погледнаха и към 5 C, но пък на развиващи се пазари с ниска покупателна способност буди интерес, но пак цената е стопер. Трябва да се погрижат много повече в тази насока, още повече всеки знае, че от самото устройство се печели, но от услугите, които то предоставя се печели още повече (приложения, музика, видео и т.н.). И веднъж свикнали с телефоните на Аpple трудно щяха да си купят други марки и щяха да се стремят към флагманите. В Apple си знаят работата и мисля, че ще реагират. Ако ли не - направо ще отпишат този пазар и много трудно биха се върнали на него, а според мен има потенциал.
    TRG
  • Точно щото е растящ, пазарът е важен. (Маржовете са въпрос на оптимизация на мястото ти на тоя пазар.) И точно защото расте, без значение какъв е маржа ти, можеш да очакваш, че всеки следващ период, хората които могат да си позволят устройството ще са повече. Това е кофти новина за ябълките - те са зряла компания и един от малкото им варианти за растеж (и най-евтиният със сигурност) е да разчитат на пазари като индийският.
    Nuckito
  • Специално за Индия се продават само бюджетни устройства. Всичките големи играчи се опитаха и си строшиха главата със скъпите. Лакомията не прощава на никой. А и местните производители (Micromax ...) се подкрепят от държавната политика сериозно. Всичките тарикати си мислеха, че като е голям, развиващ се пазар, ще могат да продават с голям марж на печалба. За бюджетните няма как да стане.
    StefiMo