Продажбите на Nokia през третото тримесечие на 2006 година

Nokia съобщава за сериозен ръст на продажбите си през третото тримесечие на 2006. Същевременно обаче от компанията съобщават, че печалбите са били ниски заради допълнителни разходи и по-ниските продажни цени на телефоните. В сравнение с миналата година по това време, продажбите са се увеличили с 20% и са достигнали 10.1 милиарда евро. Оперативната печалба от 1.149 преди година е намаляла до 1.100 милиарда евро, включително 128 милиона евро еднократни плащания за реорганизиране на CDMA подразделението на компанията. Чистата печалба на компанията е 845 милиона евро, за разлика от тази през 2005 година, когато е била 881 милиона.
Продажбите в телефонното подразделение са нараснали с 14% до 5.9 милиарда евро, докато оперативната печалба е намаляла с 11% до 779 милиона евро заради разходите за преструктуриране. Мултимедийният отдел отчита нараснали продажби с 45% - до 2.1 милиарда евро, главно заради силните продажби на устройствата от N серията. Тук печалбата отчита ръст от 46% до 336 милиона евро.
Доставените телефони с марка Nokia са с 33% повече, отколкото преди една година, или 88,5 милиона броя. Най-много се е увеличил пазарният дял на Nokia в Азия - повече от 60%. В Европа този процент е 11, а в Северна Америка промяна не се наблюдава. От компанията съобщават, че общият им пазарен дял се е увеличил до 36% (от 33% преди година) и се очаква той да се запази през следващото тримесечие. Средната продажна цена на телефоните е паднала от 123 евро през 2005 година на 93 евро. Това се дължи на пуснатите от Nokia модели от по-нисък клас, както и на натиска на пазара, който се очаква да се задържи до края на годината. Компанията прогнозира, че тази година глобално ще бъдат продадени общо 970 милиона телефона при 795 милиона през 2005 година.

  • То е ясно че не изостават не виждаш ли че най добрите телефони са именно на NOKIA но е важно да се подчертае че печалбата им пада поради факта че намалят цените на телефоните защото пазара е пренаситен с модели и за да оцелеят като фирма са пренудени на тази стъпка която мене ме радва защото така ще можем все по качествени и яки марки телефони да имаме на супер цени:)
    apolon25