Продажбите на смартфони с първи спад в историята

Продажбите на смартфони с първи спад в историята

Според данните на Gartner за четвъртото тримесечие на 2017 година в световен мащаб са продадени 408 милиона смартфона. Това е спад с 5,6% спрямо същия период на 2016 година и е първият случай на свиване на пазара на смартфони в историята. Според директора на Gartner – Аншул Гупта, причините са две. Първата е, че ъпдейтите от обикновени телефони към смартфони са се забавили, а причината за това е липсата на качествени устройства в най-ниския ценови сегмент и наличието на достатъчно качествени обикновени телефони на изключително изгодни цени.

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

В същото време се е удължил и срокът за подмяна на смартфоните, след като потребителите са започнали да използват по-дълго своите апарати. Samsung са отчели спад с 3,6% на годишна база през четвъртото тримесечие, но въпреки това са останали пазарен лидер в световен мащаб. Корейците са доставили 74,026 милиона смартфона, докато вторият Apple е успял да достигне бройката от 73,175 милиона. Третият Huawei пък е доставил 43,887 милиона смартфона през празничния сезон, докато Xiaomi са се отчели с 28,187 милиона. От Gartner отбелязват, че Apple също са отчели спад с 5%, но са успели да стабилизират пазарната си позиция.

Според Гупта причините за представянето на компанията от Купертино са закъснялата премиера на iPhone X, която се е отразила негативно на продажбите на iPhone 8 и iPhone 8 Plus, както и производствените проблеми на топ модела в началото, които доведоха до недостиг на количества. Големите победители пък са Huawei и Xiaomi, които отчитат сериозен ръст и са увеличили драстично пазарния си дял. При Huawei ръстът на доставките е със 7,6%, докато Xiaomi са постигнали с цели 79% повече доставени устройства спрямо същия период на 2016 година.

Източник: Gartner

 • То и цените за първи път в историята достигат до такива размери. Дали цените са причинта за спада всеки сам да си размишлява. Аз ЛИЧНО мисля, че ДА. Не може телефон за 2000лв да дава бъгове, но става.
  velnsl
 • [Quote]Всичко е крадено или копирано от тях, ето затова няма да им стимулирам икономиката купувайки техни продукти![/Quote] Не одобрявам кражбата на интелектуална собственост, но по твоята логика дай да не ядем пица в България, защото не е измислена у нас и не е приготвена по оригинална италианска рецепта.
  Моля?
 • 1more triple drivers казвам. Не можели да измислят нищо свое, хахаха. А процесорите Rockchip и Allwinner?
  tzincbg
 • Както вече ти го написах е без значение! Технологията която използват не е китайска, защото нямат умствения капацитет да измислят нещо свое. Всичко е крадено или копирано от тях, ето затова няма да им стимулирам икономиката купувайки техни продукти!
  Ванката
 • Vivo, OPPO и Oneplus са една фирма, Ванка: https://en.m.wikipedia.org/wiki/BBK_Electronics
  tzincbg
 • Да не говорим, че вграденият сензор за пръстов отпечатък в дисплея е технология на американските Synaptics. И първите, които представиха тази технология са Vivo на CES 2018 в собствен смартфон. Това обаче е без значение, защото технологията отново НЕ Е китайска!
  Ванката
 • Първият сензор за отпечатъци под екрана пък е в модел на китайския OPPO.
  tzincbg
 • [Quote]Затова всички (китайци и не само те) подражават на него?[/Quote] До колкото си спомням Xioami въведоха модата на безрамковия смартфон преди година и половина и какво става всичко го изкопираха включително и Крапъл ;) Така, че кой от кого копира?
  masterross
 • По-лесно е.
  tzincbg
 • [Quote]tzincbg: Просто има много фенове и задава трендовете за следване, не че е най-добрия.[/Quote] Толкова нямат ли какво да измислят китайците, че се налага да "гледат" големите с многото фенове?
  centur
 • Просто има много фенове и задава трендовете за следване, не че е най-добрия.
  tzincbg
 • [Quote]masterross: Възможно е да е най-добрият телефон, но е много далеч от най-добрия СМАРТфон![/Quote] Затова всички (китайци и не само те) подражават на него?
  centur
 • [Quote]иначе всеки знае че най-добрият телефон е айфон[/Quote] Възможно е да е най-добрият телефон, но е много далеч от най-добрия СМАРТфон!
  masterross
 • Най- добрия по какви критерии? Ако цени свободата си, не е.
  tzincbg
 • Има го този момент. :D СяоМи преди 2 години с Хуго Бара начело почнаха здраво да помпа цените на новия Mi Note и Mi 4C. Последни беше пластмасаова сапунерка за много пари. Какво стана - продажбите паднаха с 30% и сериозно се разминаха с плановете от 2016 за +100 млн. реализирани телефончета. Хуго го уволниха и продажбите на Redmi Note 4/4x издърпаха СяоМи до текущата им позиция. Потребителите преди всичко търсят добро съотношение цена качество, иначе всеки знае че най-добрият телефон е айфон.
  A4i
 • [Quote]хората са осъзнали най-накрая, че няма смисъл всяка година да дават луди пари за една проста слушалка. Скокът на Xiaomi няма нищо общо със съотношение цена/"пърформанс", продават евтини боклуци в бедни страни с много народ.. В Китай вече им се наситиха и делът им пада. Добре, че ги има индийците да им купуват телефоните.[/Quote] Ти сериозно ли??? Вземи се образовай малко. Xiaomi са изключително качествени телефони. Освен това изобщо не са No1 в Китай и си има причина за това. Това разбира се ще се промени в следващите години и те ще бъдат No1 и в Китай.
  masterross
 • [Quote]Основания за определяне на Xiaomi като боклуци освен антикитайския расизъм?[/Quote] Българската ограниченост. Сега е момента не китайските марки да вдигнат още цените, за да компенсиране на спада в продажбите (woo).
  polarr31
 • Xiaomi е много качественна марка(поне колкото самсунг). Не е позната у нас и в европа, защото нямаше патенти и се страхуваше от съдебни дела. Но миналата година подписа за лицензи от Нокия и започнаха да продават и в Европа. Сега са No1 в Индия. Скоро и в Европа ще са на тази позиция.
  NIkolay Nuk
 • Ами като се е набутал със слушалка за 2 бона какво очакваш да каже?Или ще изръси някоя друга тъпотия като теза!:D:D:D
  andreev0606
 • Основания за определяне на Xiaomi като боклуци освен антикитайския расизъм?
  tzincbg