Промоционално видео на Leica разгневи Китай

Промоционално видео на Leica разгневи Китай

Тази година се навършват 30 години от събитията на площад Тянанмън в Пекин, които са забранена тема за обсъждане в Китай. Затова не е изненадващо, че ползването на известната снимка от протестите в промоционален клип на германската компания Leica не беше прието особено добре в азиатската страна. В краткото видео се показват работещи в различни конфликтни зони по света фотографи и сред тях има такъв, който отразява протестите от 1989. Сцената от площада се вижда като отражение в обектива на фотоапарата.

Германската компания се дистанцира от видеото, което е създадено от бразилската агенция F/Nazca Saatchi & Saatchi, а появата му доведе до много призиви в китайската социална мрежа Weibo за бойкот на продуктите ѝ. Нейните администратори дори забраниха коментарите под скорошните публикации на Leica и цензурираха хаштага с нейното име - търсене на BBC е показало, че той е ползван в 42 000 публикации, но едва 10 от тях са налични за разглеждане. Говорител на Leica е заявил за South China Morning Post, че това не е официално одобрен маркетингов филм, който е бил поръчан от нея, а компанията се дистанцира от показаното и съжалява за всички погрешни заключения, които са си направили зрителите.

Присъствието на Leica в Китай не се изчерпва с продажбата на фотоапарати и обективи. Компанията има дългогодишно партньорство с Huawei, а на фона на международната кампания на САЩ срещу нея много китайци подкрепиха патриотично Huawe,i като започнаха да купуват повече нейни продукти. Затова някои китайски потребители смятат, че видеото поставя китайската компания в неудобна ситуация, а освен това след забраната във Weibo ще бъдат цензурирани и публикации за нейните телефони с името на Leica в тях.

Източник: BBC, South China Morning Post

Оферти на деня